Svećeničko ređenje u Mostaru

Na euharistijskom slavlju na svetkovinu sv. Petra i Pavla, 29. lipnja, mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski upravitelj Petar Palić u mostarskoj katedrali podijelio je red prezbiterata osmorici đakona, a od toga četvorici naših bogoslova koji su svoje bogoslovske dane proveli u našem samostanu u Dubravi.

Svečano je bilo danas u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve pod svetom misom u 11 sati, na kojoj je mostarsko-duvanjski biskup mons. Petar Palić zaredio osmoricu đakona za svećenike. Četvorica njih su naša braća koja su s nama provela pet godina u našem samostanu u Dubravi.

Nakon misnih čitanja generalni vikar don Nikola Menalo predstavio je kandidate za prezbitersko ređenje, a oni svu svojim: Evo me! spremno pristupili ovome svečanom činu.

Biskup je posvjedočio veliku radost zbog ređenja osmorice prezbitera Crkve u Hercegovini poručivši im: „Dragi đakoni, kao svećenici, na svakoj misi, neposredno prije pričesti, odlomit ćete komadić hostije i spustiti ga u kalež. Veliki je to znak i simbol. To je znak našeg jedinstva s cijelim Kristovim tijelom, s biskupom i mjesnom Crkvom, i sa svim kršćanima svakog mjesta i vremena, s papom Franjom u Rimu, s Petrom i Pavlom i svim svetima na nebu. Izgrađujte zajedništvo i svjedočite jedinstvo Kristova otajstvena tijela. I nikada ne zaboravite da se Isusov lik na poseban način odražava u srcu njegove Majke, Majke svećenika, Blažene Djevice Marije. Često pogledajte to Majčino srce i lice, i uvjeren sam da ni vjernosti ni postojanosti neće nedostajati u vašem životu i služenju.“
Nakon propovijedi uslijedio je čin ređenja. Ljepoti obreda pjevanjem je pridonio katedralni mješoviti zbor „Marija“ pod ravnanjem maestra don Dragana Filipovića.

Za svećenike Hercegovačke franjevačke provincije zaređeni su: 

fra Željko Tomić, 

fra Ante Vukoja, 

fra Vinko Baćak 

fra Ante Begić, 

za svećenike Mostarsko-duvanjske biskupije zaređeni su: 

don Luka Cvitanović, 

don Mato Puljić

don Antonio Zirdum 

te za svećenika Trebinjsko-mrkanske biskupije:

 don Gabrijel Pavlović.

Također, oni će kroz sljedećih mjesec i pol slaviti svoje mlade mise po sljedećem rasporedu:

30. lipnja, u Posušju svoju mladu misu će proslaviti fra Željko Tomić. Misno slavlje je u župnoj crkvi s početkom u 11 sati. 

7. srpnja, Ljubotićima (župa Kočerin) svoju mladu misu će proslaviti fra Ante Vukoja. Misno slavlje je u filijalnoj crkvi sv. Ante u Ljubotićima s početkom u 11 sati. 

28. srpnja, u Tomislavgradu će svoju mladu misu proslaviti fra Vinko Baćak. Misno slavlje je u župnoj crkvi s početkom u 11 sati. 

7. kolovoza, u Posušju će svoju mladu misu proslaviti fra Ante Begić. Misno slavlje je u župnoj crkvi s početkom u 19 sati (u sklopu devetnice BDM). 


Foto: Crkva na kamenu