Svećeničko ređenje fra Antonija Muse

Naš fra Antonio Musa je zaređen za svećenika!

Fra Antonio Musa zaređen je za svećenika polaganjem ruku kardinala Blaža Cupicha, nadbiskupa Chicaga, u subotu 9. lipnja 2018. u župi Sv. Jeronima u Chicagu. Ovaj jedinstveni događaj u ispunjenoj crkvi bio je za mnoge prvi put vidjeti kako jedan mladić postaje svećenik.

    Fra Antonio je odlično završio sve filozofske i teološke studije u Zagrebu i Chicagu, te postao đakon u prosincu 2017. polaganjem ruku biskupa Alberta Rojasa.    Braća franjevci iz Amerike i Kanade  stigli su sudjelovati i svjedočiti ovom događaju. Kardinal Cupich koji se dan prije vratio iz Rima i kako reče imao je taj tjedan misu za domovinu Hrvatsku u hrvatskonm zavodu Sv. Jeronima, a onda isti tjedan u hrvatskoj crkvi Sv. Jeronima u Chicagu svećeničko ređenje mladog franjevca koji nastavlja stazama njegove braće koji na ovim sjevernoameričkim prostorima djeluju više od 100 godina. Kardinal je u svojoj propovijedi govorio o vrijednosti nasljedovanja Krista tumačeći riječi Ivanova evanđelja iz 21. poglavlja o susretu Isusa i Petra gdje Isus poziva na nasljedovanje u ljubavi. Kardinal je istaknuo važnost povezanosti vjere i tradicije, nacionalnog hrvatskog identiteta i ljubavi prema Kristu. Kardinal je pozvao Antonia da bude sretan svećenik, sretan u navještanju Riječi, sretan u životu koji slijedi Krista i Sv. Franju.    Zajedno s kardinalom ovo misno slavlje su slavili fra Jozo Grbeš, kustod, fra Ivica Majstorović i fra Stipe Renić iz Sv. Jeronima,  te ostali hrvatski franjevci iz različitih dijelova Amerike i Kanade. Najradosniji gosti ovog slavlja stigli su iz domovine, fra Antonijeva majka Sofija i sestra Kristina Musa. Njihov jedini sin i brat postao je svećenik. Ovo je bio trenutak majci i ocu i cijeloj obitelji Musa reći hvala. Njihov je sin fra Antonio već sada ovu obitelj učinio ponosnom.    Odlično uvježbani zajednički zbor svih hrvatskih župa Chicaga predvodio je bogoslov fra Luka Ćorić. Nakon veličanstvenog euharistijskog slavlja, svečano primanje bijaše u dvorani Sv. Jeronima za više od 450 uzvanika. Ovom svečanom skupu obratio se ugodnim i dirljivim riječima fra Svetozar Kraljević, gvardijan franjevačkog samostana u Zagrebu koji je za ovu prigodu stigao iz Zagreba u ime provincijala dr. fra Miljenka Šteke i cijele Provincije iz Mostara. Novi svećenik fra Antonio Musa na kraju je srdačno zahvalio svima na engleskom i hrvatskom jeziku za sve što su učinili za njega ovaj dan, ali i kroz zadnje skoro dvije godine njegova boravka u ovoj zajednici, te pozvao sve koji odlaze u domovinu ovo ljeto da se pridruže slavlju negove mlade mise na Širokom Brijegu 22. srpnja.

    Ovo bijaše četvrti javni događaj za Hrvate Chicaga na kojima je radosno i s oduševljenjem sudjelovao ovaj jedinstveni nadbiskup velike američke nadbiskupije koji stalno i s ponosom ističe svoje hrvatsko podrijetlo, a tome svjedoči i hrvatski znak u njegovu biskupskom grbu.