Bl. fra Serafin Glasnović Kodić

Blagdan prvog janjevačkog blaženika i mučenika, fra Serafina Glasnovića Kodića, proslavili smo u subotu, 5. studenoga 2022. Mnogi vjernici su se okupili u našoj samostanskoj crkvi kako bi proslavili blagdan svog blaženika i mučenika i tražili njegov zagovor.

        Svečanu svetu misu u 18h je predslavio don Mato Jaković uz pjevanje našeg bogoslovskog zbora. U svojoj propovijedi don Mato naglašava primjer mučeništva bl. fra Serafina, govoreći kako onaj koji želi slijediti Krista mora prihvatiti ne samo njegov križ, nego i vlastiti životni križ.

        „Kršćanstvo bez križa nije kršćanstvo. Krist nas je samo po križu spasio, on je jedini put našeg vječnog spasenja. Isus nas poziva da prihvatimo svoj križ, a dobro znamo kako je to teško i bolno. Ali bez križa nikako ne ide. Bez umiranja se ne može roditi novi život. Zrno pšenice, kako nam u evanđelju Isus govori, mora najprije umrijeti da bi donijelo stostruki plod. Tko to shvati, naučio je sve što mu treba za život.“

        Fra Serafin (Ivan) Glasnović Kodić rođen je u Janjevu 25. travnja 1893.g., a već sa šesnaest godina ulazi u franjevački red i dobiva ime fra Serafin. Bio je ekonom provincije, a nakon jednog sastanka bio je uhvaćen i prisiljen da lažno optuži svoju braću franjevce. Nakon odbijanja bio je teško mučen te je nakon par dana, 11. svibnja 1947., preminuo u Lješu. Tek je nakon 46 godina javno pokopan u novoj crkvi Navještenja BDM u Lješu u Albaniji. 

        Proglašen je blaženim 5. studenoga 2016. godine u Skadru, zajedno s još 37 mučenika, koji su ubijeni u Albaniji za vrijeme komunističke strahovlade, od 1945. - 1974. Tu je bio i još jedan Hrvat, don Antun Muzić iz Vrnavokola. Kip blaženog fra Serafina, kao i relikvijar s njegovim moćima, koji se nalaze u našoj samostanskoj crkvi, izradio je fra Serafinov pranećak, akademski kipar Dragutin Glasnović.