Život za trenutak - Trenutak za život

Ako ništa drugo: navodi nas na razmišljanje…

Trenuci su ti komadići, djelići od kojih je sastavljena slagalica svakog života. Neki su za pamćenje, neke, naprotiv, želimo što prije zaboraviti, dok većine njih se zapravo i ne sjećamo jer prođu u rutini, dosadi, jednoličnosti. U ovim potonjima se ne događa nešto značajno, nešto vrijedno spomena; zato ih tako lako bacamo u kut, odnosno padaju u zaborav. Trenutak sam po sebi traje vrlo kratko, no zanimljivo je kako se pojedini trenuci uspiju urezati u sjećanje, kako je jedan jedini trenutak u stanju izokrenuti naglavačke život pojedinca, pa i grupe ljudi, pa čak i čitavog naroda. Trenuci istine, tj. prosvjetljenja. Kao kad čovjek dugo vremena potroši na neko istraživanje a onda mu odjednom sine ideja koja rješava sve zagonetke na koje je naišao. To je radikalna promjena usporediva sa slijepcem koji napokon progleda, a baš takve se promjene događaju izravnim ili posrednim djelovanjem ovakvih trenutaka. U blažoj mjeri trenuci jasnoće – moments of clarity - su usporedivi sa slabovidnom osobom koja nakon takvog trenutka ne mora više nositi naočale, jer si je samo umislila da je slabovidna.

Fenomen koji je osobito fascinantan, pred kojim zijevamo od čuđenja, kojeg je teško objasniti riječima, jest onaj koji nuka čovjeka da zbog jednog jedinog trenutka u životu mijenja sve. Drugim riječima, nakon doživljaja jednog takvog trenutka ili nakon susreta s nekim tko je nešto takvo doživio, ostajemo s pitanjima koja izazovno traže odgovore. Kakav je to osjećaj? Što je uzrok takvom trenutku? Zašto baš taj trenutak, zašto baš taj dan? Zašto baš ta situacija? Zašto ja? Kakav mora biti taj trenutak koji bi čovjeka nagnao ili potakao da mu baš taj konkretni trenutak bude središte života, da baš taj trenutak bude ključan za njegov život; da bude trenutak za život? Trenutak za život. A moment for a lifetime.

Život je igra u kojoj uglavnom ne postoji fair-play. Život je knjiga koju treba napisati. Život je zvanje koje traži profesionalce. Život je teza koju treba obraniti. Život je većinom put na kojemu jedno krivo skretanje može odvesti u propast, a jedno dobro skretanje dati smisao životu. Život je parking na kojemu svatko ima svoje mjesto. Probleme stvaraju ta skretanja, odnosno baš to jedno ključno raskrižje. Problem je također u tome što je parking ogroman i teško je naći svoje mjesto. U toj potrazi za svojim parkirnim mjestom trenuci jasnoće – moments of clarity – su ključni. Oni su poput putokaza koji nam pokazuju kojim putem ići. No, nipošto da su ti putokazi znakovi obaveze. Izbor je slobodan. Izbor je izazov. Izazov traži prihvaćanje. Prihvaćanje traži odricanje. Odricanje traži slobodu.

Fenomen koji izaziva s jedne strane divljenje, a s druge strane čuđenje, pa i podrugivanje, podsmijehe te neshvaćanje, jest onaj kada netko okreće svoj život ka trenutku. Izbor življenja života, drugačijeg života kojeg otkriva posredstvom jednog jedinog trenutka koji postaje pitanje. Pitanja. Na koje treba tražiti odgovor(e). Fenomen život za trenutak. Dati život, usmjeriti život u potragu, u izazov, u traženje i nalaženje smisla svog života. Život za trenutak. A life for a moment time. Ali, kakav je to trenutak? A kakav je tek taj život?

Čudan? Intrigantan? Zajedljiv? Vrijedan pokušaja? Daje smisao životu? Zavarava? Ispunja? Umrtvljuje? Prkosan? Jedinstven?

Ako ništa drugo: navodi nas na razmišljanje…