Trener Carter

Ovaj film je snimljen prema istinitoj priči o treneru Kenu Carteru kojeg utjelovljuje Samuel L. Jackson. Radnja se odvija 1999. godine kada se košarkaška momčad srednje škole iz Richmonda nalazi u teškom rasulu. Ekipa Richmond Oilersa je palo jako nisko, a nove generacije su izgubile pravi smisao džentlmenskog života. Mladi posežu za drogom i životom u razbojništvu, a odgaja ih ulica. Najčešće završe u zatvoru te tako uništavaju svoj život, ali i živote svojih bližnjih

        Po dolasku na trenersku poziciju Ken Carter jasno donosi ugovor s uputama po kojima ovi nedisciplinirani momci trebaju živjeti i raditi kako bi uspjeli. Zanimljivo je da im obećava uspjeh samo ako se budu držali njegova ugovora. U početku se ekipa snažno suprotstavlja, no trener Carter pokazuje svoj autoritet i ukazuje im da nisu u pravu. Ukazuje im zapravo da njihov način života i ponašanja nema ništa zajedničko sa sretnim životom.

        Nekoliko članova momčadi odustaje, no to nije utjecalo na trenerove odluke i njegov strogi režim. Kako je vrijeme prolazilo, momčad je napredovala, no stalno su se javljali novi problemi. Momci su izbjegavali školu, učenje nije bilo na nivou, a i privatni životi igrača su bili puni čudnih ponašanja koje je trebalo ukloniti.

        Kada su počele utakmice, zaredale su i pobjede. Trener Carter je pogodio, težak rad se stvarno isplati. Nakon jedne pobjede, opazio je kako su njegovi igrači omalovažavali protivnike. Zanimljivo je kako im pokazuje da to nije u redu. Počinje se ponašati baš kao i oni, što njima postaje čudno. Svi su tada shvatili da nešto ne štima, a trener se ubrzo uozbiljio i očitao im bukvicu. Najviše su me dotakle riječi koje im je uputio: „Od kada nije dovoljno pobijediti, od kada nije dovoljno dati sve od sebe na terenu?“ Ovime im jasno ukazuje da omalovažavanje drugih ne priliči nikome, nego da treba biti zadovoljan samom pobjedom i iskazanim trudom te pokazati poštovanje prema protivniku.

        Trener je doživljavao napade i od roditelja igrača koji su bili ogorčeni njegovim načinom rada, jer je u nekom trenutku zabranio utakmice svima koji ne isprave ocjene u školi te im je, također, zapovjedio da moraju sjediti u prvoj klupi i obući košulju i kravatu kao znak poštovanja prema profesorima i školovanju. 

        Ustrajnost u dobrim odlukama i dobar odgoj doveli su te mlade momke do uistinu boljeg života. Kroz ovaj film sam naučio koliko je važan samoodgoj kojim čovjek, ne bilo kako, nego na pravi način, mora voditi brigu o samom sebi. Također sam uvidio značaj kvalitete odgoja onih koji moraju odgajati druge. 

        Film bih preporučio svakome, a posebno odgojiteljima i roditeljima kako bi promotrili lik trenera Cartera koji je stvarno karakter i pravi primjer ljubavi prema bližnjima. Volio bih upozoriti sve gledatelje današnjih filmova kako filmove moramo naučiti ispravno promatrati. Kao i u većini današnjih filmova, i u ovome imamo situaciju u kojoj mlada djevojka čini pobačaj. Sve su to prikazali tako lijepo, divno, krasno i bezosjećajno, kao da je to samo „eto, učini i gotovo!“.

        Također, u današnjim se filmovima prikazuju brojne seksualne scene, homoseksualnost, promjena spola i mnoge druge loše odluke pojedinaca našeg vremena. Problem je u tome što filmovi to prikazuju kao nešto sasvim normalno. Ja vam kažem da to nije normalno, to je samouništenje. Čuvajte se samouništenja! Pobačaj je ubojstvo čovjeka. Iako još nije rođen, nisi mu dao priliku za život. Tim činom ubijaš i dio sebe.

        Ovaj je film itekako vrijedan i zaista treba promotriti dobre strane ovog filma, a posebno, kao što sam već rekao, lik trenera Kena Cartera. I mene je potakao na promjenu, da počnem živjeti discipliniranije i da se navikavam na težak rad koji jedini vodi do uspjeha. Ne mlakost, ne lijenost, nego rad i trud dovode do uspjeha na raznim područjima. Počeo sam sjediti u prvoj klupi na fakultetu, ili drugačije rečeno, kvalitetnije pratiti život koji mi se sada nudi. Po tom primjeru pokušavam sve pratiti iz prve klupe, a tako i dragog Gospodina Isusa Krista, koji je jedino dobro i jedini pravi put, istina i život.