Prerušavanje

Ono što dnevno doživimo, neupitno ostavlja duboki, pozitivni ili negativni trag, koji se odražava na našu ličnost. Hoćemo li znati adekvatno te poticaje i na vani pokazati ovisi od nas samih kao i od oblikovanosti naše ličnosti.


Za virtuoza, primjerice, kazališnog prerušavanja prava maska je umjetničko djelo neprocjenjive vrijednosti. No to umijeće sve više postaje svakidašnja datost. Ljudi danas imaju ''maske'' za sve životne trenutke, vješto ih mijenjajući od danas do sutra. Mladić, srednjoškolac, u par trenutaka preokrene se u razularenog i mahnitog nezadovoljnika koji ''ruši'' sve pred sobom; djevojka iz sređene obitelji, kojoj su roditelji dali sve, drugi čas već postaje djevojka sumnjiva ili nedoličnog ponašanja, za kojim se svi u čudu ''okreću''… Zašto je to tako!?

Čovjek je, po svojoj prirodi, vrlo kompleksno biće, čija je bit, neminovno, ''više lica – maski''. Ono što dnevno doživimo, neupitno ostavlja duboki, pozitivni ili negativni trag, koji se odražava na našu ličnost. Hoćemo li znati adekvatno te poticaje i na vani pokazati ovisi od nas samih kao i od oblikovanosti naše ličnosti. Prije spomenuti razulareni mladić teko može biti vrhunski sportaš, a djevojka virtuoz na drugom području, sami biramo kako se želimo ponašati.

Pojam ''maske'', iako u vrlo uskom smislu, možemo projicirati i na našu vjeru. Gospodin Isus obukao je ljudsko tijelo, da bi nama pokazao kako treba živjeti. On je htio pokazati nama kako se mi, ljudi, možemo obući u postojanje s bogom, koje je od iskonsko, ali permanentno narušeno našim grijesima…

Da bi ''maska našeg života'' bila ''maska pravednika'', slijedimo besprijekorni primjer koji obećava; pokažimo mi, kršćani, svijetu da ''maska'' ne mora nužno biti neka nakazna stvarnost svakidašnjice, zastrašujuće mitsko biće, već da ona može biti nešto osmišljeno, pozitivno, što nam ujedno obećava i donosi život vječni!

fra Branimir / fra3