Božić - da svi postanemo čovjek

Božić je blagdan kad svi jedni drugima postajemo – čovjek; kad svi jedni drugima postajemo – dijete. Nema čovjeka da nije dijete. Svakome pojedincu povjereno je sve što nebo može dati, čitavo čovječanstvo...

Marija i Josip idući iz Galileje  u Betlehem prešli su dalek put. Daleko od kućnoga ugođaja, bez sigurnosti doma, u tuđini traže sklonište. Neki se sjećaju kad su tražili sklonište. Toliki  ga i noćas traže. Marija i Josip su izašli iz svojih planova i prihvatili Božji plan. Sebe  su podložili onome na što su bili pozvani. Ono na što ih je pozvao  Gospodin postalo je njihov san. Nikakve pomoći za njih u tom tuđem svijetu nije bilo. Nije bilo ni socijalne službe ni liječnika, primalje, policijske zaštite, novčane ili bilo kakve druge pomoći. Kao u  brdovitoj i suhoj Hercegovini koju bura udara, kao u kamenitoj i surovoj Dalmaciji koju more zapljuskuje, kao u krajevima zagorskih bregi gdje uvijek nešto prijeti – i u Betlehemu rodilo se dijete. Ne pita se je li je dolazak djeteta u zgodno ili nezgodno vrijeme. Marija i Josip prepustili su se radosti i nadi, ali i nevolji kojoj su se prilagodili i tako služili Gospodinu.

Rođenje Domovine

Kad se dijete rodi, sve je novo. Ništa više nije kako je bilo prije. Dijete postaje gospodar. Sve se podlaže njemu i usklađuje s njime. I disati majka mora kako dijetetu odgovora. Čitava obitelj dolazi i odlazi, radi i odmara se, lijega i ustaje – sve samo kako djetetu odgovara. U domovinskom ratu, dana 24. prosinca, godine 1994. na Badnji dan, u dubokom snijegu na vrhu Dinare, u dubokoj samoći, beskrajno daleko od toploga doma, pod klisurama nemilosrdne i surove planine, na jednom proplanku, u zagrljaju brutalnoga nevremena, na minus 20 stupnjeva – otac nalazi mrtvoga  sina Marka. Dvadeset i dvije su mu godine, sin jedinac. Ratni reporter Patar Malbaša snima taj jedinstveni i neponovljivi trenutak povijesti. To je pieta našega vremena i naše povijesti. Ali ne samo pieta, to su jaslice i to je Betlehem. Tu, u tim ledenim jaslicama na vrhu Dinare, jer za Nju nije bilo drugoga mjesta, Domovina se rađala. Nije se mogla roditi ni u jednoj svjetskoj političkoj metropoli, ni u jednome srcu  moćnika. Nigdje za nju nije bilo  mjesta. Morala se roditi u ledenoj planini. Sin i otac su pošli na daleki put, u daleku, visoku, duboku i hladnu planinu. Kao Marija i Josip  i mladi Marko zajedno s Ocem, izišao je iz zagrljaja sebičnosti, iz ugođaja toploga doma, od stola, od postelje, otišao u beskrajno i posvemašnje sebedarje. I tu, u tim hladnim jaslicama nemilosrdnoga nevremena, u pustinji hladne Dinare, u nemogućim zimskim uvjetima rađala se Lijepa naša. Tu se rodila! U neizrecivoj žrtvi došla je na svijet i tu je ugledala svjetlo dana. Tu je predana nama u ruke.  Odmah su htijeli da je nema. Ali ona se još dublje sakrila u srce onih koji su je ljubili. Sakrila se u srce  mladića, umrloga Marka kojega prežalosni otac plačući miluje i grli. Milošću Božjom zaživjela je i počela rasti tek kad je zalivena krvlju, natopljena znojem i zapisana u srca neizbrisivom tintom ljubavi. Rodila se u ljubavi, u patnji, u osamljenosti baš kao u Betlehemu.

Dijete nam je dano da ga odgajamo i njegujemo.

Djetetu život dajemo i dijete život daje. Raste, živi i želi doći do punine dobi. Znamo,  primiče se dob od 20 godina, ali još je dijete. Nježna je, ranjiva, slaba, nezaštićena. Još nije odrasla. Još djetetu  prijete. Zbunjena je. Vukovi je kao jelena grizu. Još je u  Egipatu. Hladno joj je. Ogrtač joj treba. Herod još nije umro. Danas mi koji slavimo Božić, mi koji imamo drskosti i hrabrosti slaviti Božić, kao i pokojni Marko prije dvadeset godina, kao Marija i Josip, želimo otići iz pustinje sebičnosti; poći prema  Betlehemu, na Dinaru. Jer i danas dijete se treba roditi.  Neće se roditi ako ne pođemo u rizik toga svetoga putovanja ljubavi. Možemo li poći u Betlehem?! Može li se danas dijete roditi? Pa naravno da može. Puno toga danas možemo učiniti da počne život. Znamo, i danas Herod traži dijete, traži svu djecu,  jer – kako cinično reče – i on mu se želi pokloniti. Svi koji su na Marijin i Josipov način pošli na daleki put, na biblijski, posvećeni put, stoje u službi života i tako idu putevima  Svete Obitelji.

Božić se nastavlja

Marija i Josip i malo dijete Isus idu u Egipat, zatim se vraćaju i idu u svoju zemlju.  Tiho i skoromno nastavljaju živjeti u onom istom duhu u kojemu su  počeli. Danas kad se vratite u svoj dom, nemojte zaboraviti dijete. Nemojte zaboraviti da vam je Gospodin u ruke dao dijete. Možemo ga zvati različitim imenima: Sveta katolička vjera,  Domovina, život, bračni drug, sin, kćerka, brat, sestra, susjed, radno mjesto, čovjek kojega susretneš u tramvaju…

Božić je blagdan kad svi jedni drugima postajemo – čovjek; kad svi jedni drugima postajemo – dijete. Nema čovjeka da nije dijete. Svakome pojedincu povjereno je sve što nebo može dati, čitavo čovječanstvo. A gdje su jaslice? Rekoh da su jaslice bile u Betlehemu. Rekoh da su jaslice bile na vrhu hladne Dinare. Jaslice su i u srcu. Kad napravimo jaslice u srcu – onda ćemo ih napraviti i na kraju svijeta, ondje gdje nam budu trebale. I ništa nas neće zaustaviti. Josip i Marija i Gospodin Isus u Betlehemu, Marko na Dinari. A mi? Idem vidjeti gdje su moje jaslice, jesam li ih  napravio i što i tko se u njima rađa. Ima li nade da se u njima rodi čovjek? Da bude sretan i da mu bude dobro, baš zbog jaslica koje smo za njega po Božjoj volji napravili.

Neka i tvoje ruke, i srce, i oči, i duša i pamet prime što nebo daruje.