Vazmeno trodnevlje

Najavljujemo tekstove za Velike dane

Nakon što smo u prethodne dvije godine Pashalnom misteriju pristupili s liturgijskog i biblijskog aspekta, ove godine smo se odlučili za fundamentalno-dogmatski pristup. Naime, prve godine smo se odlučili za ono što nam se u tom trenutku činilo najneophodnijim, pokušali smo približiti liturgijsko Otajstvo koje se u našim crkvama slavi kroz obrede Velikih dana. Druge godine smo se okušali u razmatranju svetopisamskih tekstova koji se nalaze u liturgiji Crkve u Vazmenom Trodnevlju, koristeći se znanjima stečenim iz biblijskih predmeta.

Ove godine želimo pred Vas staviti razmišljanja o temeljnim istinama naše vjere koja svoj vrhunac i sažetak nalaze u danima koji su pred nama. Želja nam je razmotriti neke temeljne točke onoga što nas čini kršćanima; to znači da se nećemo ograničavati isključivo na evanđeoske odlomke koje ćemo slušati u naredna tri dana. Poseban naglasak u ovim razmatranjima imat će trojstvena dimenzija događaja koji vode vrhuncu kršćanske liturgijske godine.

Nadamo se da će ovi tekstovi biti korisni za Vaše osobno produbljivanje vjere i da će Vam oni pomoći razumjeti nadu koja je u Vama. Nadu koja se u ovom vremenu - kao i u svakom konkretnom trenutku povijesti - čini nadom protiv svake nade.