Treći tjedan došašća: Subota

Gospodine Isuse, ti koji uskoro dolaziš, učini čudo u mome životu. Popravi one dimenzije moga bića za koje nisam niti svjestan da su potrebni tvoje pomoći. Daruj mi ono što ne umijem moliti.

Iz evanđelja po Luki

U dane Heroda, kralja judejskoga, bijaše neki svećenik imenom Zaharija iz razreda Abijina. Žena mu bijaše od kćeri Aronovih, a ime joj Elizabeta. Oboje bijahu pravedni pred Bogom: živjeli su besprijekorno po svim zapovijedima i odredbama Gospodnjim. No nisu imali djeteta jer Elizabeta bijaše nerotkinja, a oboje već poodmakle dobi. Dok je Zaharija jednom po redu svoga razreda obavljao svećeničku službu pred Bogom, ždrijebom ga zapade po bogoslužnom običaju da uđe u Svetište Gospodnje i prinese kad. Za vrijeme kađenice sve je ono mnoštvo naroda vani molilo. A njemu se ukaza anđeo Gospodnji. Stajao je s desne strane kadionoga žrtvenika. Ugledavši ga, Zaharija se prepade i strah ga spopade. No anđeo mu reče: »Ne boj se, Zaharija! Uslišana ti je molitva: žena će ti Elizabeta roditi sina. Nadjenut ćeš mu ime Ivan. Bit će ti radost i veselje i rođenje će njegovo mnoge obradovati. Bit će doista velik pred Gospodinom. Ni vina ni drugoga opojnog pića neće piti. Duha Svetoga bit će pun već od majčine utrobe. Mnoge će sinove Izraelove obratiti Gospodinu, Bogu njihovu. Ići će pred njim u duhu i sili Ilijinoj da obrati srce otaca k sinovima i nepokorne k razumnosti pravednih te spremi Gospodinu narod pripravan.« Nato Zaharija reče anđelu: »Po čemu ću ja to razaznati. Ta star sam i žena mi poodmakle dobi.« Anđeo mu odgovori: »Ja sam Gabriel koji stojim pred Bogom. Poslan sam da govorim s tobom i da ti donesem ovu radosnu poruku. I evo, budući da nisi povjerovao mojim riječima, koje će se ispuniti u svoje vrijeme, za-nijemit ćeš i nećeš moći govoriti do dana dok se ovo ne zbude.« Narod je iščekivao Zahariju i čudio se što se toliko zadržao u Svetištu. Kad je napokon izašao, nije im mogao ništa reći pa zaključiše da je u Svetištu imao viđenje. Nastojao im se doduše izraziti znakovima, ali osta nijem. Kad se navršiše dani njegove službe, otiđe kući. Nakon tih dana zatrudnje Elizabeta, njegova žena. Krila se pet mjeseci govoreći: »Evo, to mi je učinio Gospodin u dane kad mu se svidje skinuti s mene sramotu među ljudima.« (Lk 1, 5-25)

Otac priprema svijet za Dolazak svoga Sina. Ivanovi roditelji Elizabeta i Zaharija prihvatili su biti važan dio te pripreme. I Gospodin je učinio čudo. Gospodin jutros i tebi želi učiniti čudo. Dopusti jutros sebi prihvatiti da u tvome životu nije sve savršeno, da je tvoj život potreban čuda. I dopusti sebi čudo. U prihvaćanju sebe kakvog jesi i okretanju nabolje. To bi trebalo biti došašće. Postati boljim čovjekom, boljim kršćaninom. Ako to bude tako, onda se dogodilo pravo čudo, slično onome čudu kada starica Elizabeta zače i rodi sina.

Molitva: Gospodine Isuse, ti koji uskoro dolaziš, učini čudo u mome životu. Popravi one dimenzije moga bića za koje nisam niti svjestan da su potrebni tvoje pomoći. Daruj mi ono što ne umijem moliti.

Očenaš, Zdravomarija, Slavaocu

Molitvena nakana za danas: Molimo za sve bračne parove koji ne mogu imati djece da Gospodin učini čudo prihvaćanja i čudo djeteta u njihovim životima.