Padre Pio: Mir

Dok iščekujemo Krista koji je Knez Mira, dajemo se vodstvu velikoga franjevačkoga sveca njegovim mislima o miru...

Mir znači jednostavnost duha, vedrinu srca, mir duše, vez ljubavi. Mir je red, sklad u svima nama - trajna radost što proizlazi iz svjedočanstva dobre savjesti. On je sveto veselje srca u kojem Bog vlada kao kralj. Mir je put savršenosti, štoviše, u miru se pronalazi savršenost. A đavao, koji sve to dobro zna, čini sve da bismo izgubili mir. (sv. Pio iz Pietrelcine)

O miru sam najviše učio onda kada sam ga svim silama želio imati, a nisam; onda kada sam ga vlastitim snagama htio doseći i obuhvatiti; onda kada sam svoje nutarnje nemire besprigovorno proglašavao mirom; onda kada su moji nutarnji nemiri pod svaku cijenu željeli ostati skriveni; onda kada su počeli izlaziti na površinu.

Trenutak izlaska nutarnjih nemira na površinu svima vidljivu bio je trenutak koji sam silno želio izbjeći. Tada nisam razumijevao da sam se otvorio miru upravo onda kada nutarnje nemire više nisam mogao zadržati u sebi. Očitovanje nemira otvorilo je put miru.

Mir je dar Božji. Božja blizina je ozračje mira. Ulaziti u odnos s Bogom znači ulaziti u ozračje mira. Naš je Bog - Bog mira. Zato se mir daruje onima koji mu se otvore. Onima kojima je srce nemirno dok se ne smiri u Bogu, kako je govorio sv. Augustin. U Božjoj blizini mir se dodiruje, osjeća, kuša. Božja je volja mir naš. Zato ga Gospodin jedini i može dati (usp. Iv 14, 27).

Mir je Božji iznad svakoga razuma (usp. Fil 4, 7). On daje svježinu životnom prostoru. U njemu djeluje kao blagi lahor. Kao tihi povjetarac koji olakšava disanje. Mir zahvaća osobu. Prožima. Preobražava. Biva vidljiv u svakoj riječi i djelu, pokretu i gesti. Osobe koje borave u ozračju miru zrače. Traže mir i za njim idu (usp. Ps 34, 15).