Kvatre - pokora i obraćenje

Tjedan u kojem se nalazimo tjedan je proljetnih kvatri. O nastanku i motivima kvatri kao i o njihovom liturgijskom usmjerenju, govori ovaj članak...

Crkva, želeći molitvom i liturgijskim činima popratiti cjelokupni ljudski život, donosi četiri kvatrena tjedan, u ritmu liturgijske godine, svaki s osobitom molitvenom nakanom. Iako je pučka tradicija svela kvatre na post i(li) nemrs, ovi dani, ipak, imaju nešto drugačije shvaćanje i način obdržavanja, koji ne isključuje i post i nemrs.

Kvatre vremenom nastanka sežu u prva stoljeća kršćanstva. Kako je kršćanstvo poprimilo razmjere masovnosti pod utjecajem Rima, tako i ova slavlja potječu, ili su nalik, ili način borbe protiv sličnih poganskih slavlja i svečanosti staroga Rima. Poganski je, naime Rim, triput godišnje ima posebna religiozna slavlja u vezi s poljoprivrednim poslovima: u zimskome razdoblju o sjetvi zimskih usjeva, ljeti u vezi sa žetvom i ujesen u vezi s berbom. Kako su Rimljani tada slavili svoja božanstva, kršćanska slavlja snažno su obilježena protiv poganskih božanstava (Prohibendum ab idolis). Srijedom i petkom se postilo, kao i subotom, a u subotu se još slavilo i bdijenje kod Svetoga Petra. Po ovome postu, molitvi i bdijenju nastojalo se oko obnove Božjega naroda, Crkve.

Četiri su termina slavlja kvatri (otud i naziv kvatre, lat. quatuor tempora). Za naše Biskupske konferencije na snazi je odredba iz 1983., koja zadržava dosadašnje termine slavlja kvatri: proljetne, u prvome korizmenome tjednu, posvećuju se pokori i obraćenju; ljetne, u tjednu nakon Duhova, u gradovima imaju nakanu za blagoslov ljudskoga rada, a u selima za urod zemlje; jesenske, nakon blagdana Uzvišenja Svetoga Križa (14. rujna), za nakanu imaju molitvu za nova svećenička i redovnička zvanjam, te za duhovnu izgradnju mladih; te zimske, u tjednu prije 17. prosinca, potiču na kršćansku dobrotvornost i zahvalu Bogu za dobročinstva.

Dobro je napomenuti da slavlju kvatri pripada čitav tjedan, a ne samo dani srijede, petka i subote. U te dane predlaže se post, a molitva na određene nakane vrijedi za čitavi tjedan. Stoga je potrebno produbiti znanje o ovome slavlju. ono započinje nedjeljom, kada se vjernicima oglasi kvatreni tjedan, te iznese i objasni njegova nakana. Subotom se slavlja zaključuje svetom misom s vlastitim biblijskim čitanjima i liturgijskim molitvenim (euhološkim) obrascima.

Vjernici će, zasigurno, prihvatiti i primijeniti ono što im se s ljubavlju pojasni! Stoga je primjereno i potrebno i o ovome kvatrenome tjednu progovoriti kao o vremenu pokore i obraćenja. Pokore i obraćenja u punome smislu riječi: povratka Bogu koji je nadasve milosrdan, koji ljubi i prašta. Kada čitav tjedan cijela Crkva razmišlja i moli na istu nakanu, kada se to još vjernicima upravo tako i kaže, zacijelo će nam svima kvatre biti više od praznijega tanjura dva ili tri dana. Tim više što je korizma u svojoj biti vrijeme povratka nas odbjeglih od milosrdnoga Oca.

Olako se i slavlje subote kao vrhunca kvatrenih nastojanja i molitava ispušta (na žalost!). To je kritika svećenicima, koji su prvi (ne i jedini) kreatori liturgijskih slavlja.

Možda i ovaj napis potakne nekoga na razmišljanje, ili otkrije nove spoznaje. Pa da nam svima bude plodonosna molitva i nastojanje, posvješćivanje i trud na putu pokore i obraćenja.