Fulton J. Sheen: Lakomost

I ovaj tjedan razmišljamo zajedno s nadbiskupom Fultonom Sheenom o još jednoj temi koja nas zaokuplja...

Promatrajući zatvorenike u njihovom svakidašnjem poslu, jedan je psiholog odlučio izvesti eksperiment. Svakom zatvoreniku je ponudio dvije opcije. Mogu odmah , u tom trenutku, uzeti jednu cigaretu ili odbiti tu cigaretu, a zauzvrat sutra dobiti čitavu kutiju. U velikoj većini slučajeva zatvorenik je odmah uzeo cigaretu.

Mislim da ovaj primjer govori o dvije tužne realnosti našega svijeta. Prvo je to što se čini da smo izgubili povjerenje jedni u druge. Druga je pak da smo se previše odali lakomosti. O tome govori i sluga Božji Fulton Sheen. Naš svijet je postao takav da čim nas snađe želja za nečim da ju odmah moramo i ostvariti. Ne znamo odoljeti ni najsitnijim stvarima, a kamoli većim napastima.

Biskup nas Sheen, govoreći o našem svijetu, upozorava da hoćemo Krista bez križa. Želimo sladunjavog, slabašnog Krista, Krista bez patnje, Krista bez smrti. Koliko nam se samo toga obećava dok nam se u isto vrijeme govori da se oko toga ne moramo truditi. Ali kako može sjeme donijeti ploda ako prije toga ne umre? Kao što klesar ne može iz kamena izvući skulpturu, a da se pritom ne koristi čekićem i dlijetom tako ni mi ne možemo postati čista slika Božja, a da pritom ne krotimo svoje sebičnosti. To zahtjeva trajnu borbu – borbu sa samim sobom. No, u tom imamo uvijek jedan primjer – Uskrsloga.  Jer, Bog ne trpi one koji miruju a predodređeni su za borbu.