Bezgrešna i svagdašnja

Majko, blagoslovljena ti svetkovina Bezgrešnog začeća! Ne znam što da mislim i što da ti kažem (kao toliko puta). Želim te zamišljati u nazaretskom domu kada ti je ušao anđeo Gabriel.


 _______ piše: fra Nikica


Jesi li molila ili si obavljala kućanske poslove - ne piše u Evanđelju kao što ne piše ništa o tvojem prijašnjem životu osim da si, djevice Marijo, bila zaručena s Josipom iz doma Davidova. Piše ono što je važno za naše spasenje. I anđeo te pozdravi: "Chaire (raduj se), kecharitomene (milosti puna, milosna), Gospodin je s tobom." Raduj se ti kojoj je iskazano preobilje milosti i na kojoj ostaje. Gospodin (Kyrios, Adonai) jest s tobom. Tako te i pozdravlja sveti naš Franjo: "Ti si djevica Crkvom postala. U tebi je bila i jest sva punina milosti i svako dobro."
"Mary, did you know?" - dolazi mi ta pjesma. Marijo, jesi li znala do tada da si posebna? Kakvom si se držala? Pomozi nam da živimo u istini. Jesi li se sjetila Kćeri Jeruzalemske i Kćeri Sionske iz Zaharije i Sefanije kojima je naviještena radost kao što tebi sada anđeo naviješta? Je li došlo vrijeme mesijanske radosti i tko je Onaj koji ima doći? Djevice, ti si utjelovljeno došašće. U tebi je sve očekivanje Izraela i svega čovječanstva. Od tebe nam dolazi Radosna vijest- Evanđelje koje je zapravo tvoj sin i Božji Sin- Isus Krist kojega ćeš uskoro kao prva blagovjesnica hiteći donijeti Elizabeti.

Da, ti si Kecharitomene jer je Gospodin s tobom. Bio je to od trenutka tvoga začeća na poseban način. Sveta nas Majka Crkva uči da si tada već zaslugama Vazmenog otajstva svoga sina unaprijed očuvana od svake ljage istočnog grijeha. Mirjam, anđeo ti dade novo ime - Zamilovana, Milosna i više od toga. A to je zbog tvoga poslanja da budeš dostojan stan Sina Božjega. Jesi li dotada slušala o prvom grijehu iz Knjige Postanka? Marijo, Crkva u tebi gleda novu Evu koja satireš glavu Sotoni: borba između roda tvojega i roda njezina trajat će cijelu povijest dok ne bude zbačen tužitelj braće naše i dok sve ne bude podloženo tvome sinu, našem Gospodinu koji je došao vršiti volju Očevu. Ženo zaodjenuta suncem, čuvaj nas u borbi protiv Sotone.

Djevice bezgrešna, kako li nam divno predstavlja našu stvarnost ovaj eulogij Poslanice Efežanima. „Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista, on koji nas blagoslovi svakim blagoslovom duhovnim, u Kristu; kao što nas u njemu sebi izabra prije postanka svijeta... i predodredi... i zamilova (obdari milošću) u Ljubljenome. Ovo, Bezgrešna, najprije vrijedi za tebe, a onda i za nas koji po krštenju stekosmo posinstvo. Punina milosti i miline na tebi je bila i ostaje od trenutka začeća, a mi bijelu krsnu haljinu tako često okaljamo. Bezgrešna, moli za nas da je čistimo Krvlju Jaganjčevom u svetim sakramentima i u liturgiji. Neka tako bude dok svi ne postanemo puni milosti i ljepote i kao Crkva predvedeni Ocu bez ljage i bore (kako neće imati bora, a već dvije tisuće godina stara!?)

Majko, imam ti još nešto reći. Ne želim te imati samo u nebesima, u sjaju i veličanstvu. Budi nam ti sveta Marija svagdašnja kako reče naš fra Bonaventura Duda. Znam, majko, da si nam bila u svemu slična osim u grijehu, kao i tvoj Sin. Iskusila si ti dobro težinu svagdana, siromaštvo, nerazumijevanje, progonstvo, nesigurnost i bol srca. Ali kao ponizna službenica Gospodnja vjerovala si njegovoj Riječi i odgovarala njegovu pozivu. Ti, koja si prije Majka Gospodinova zato što si mu najbolja učenica, nego zato što si ga tjelesno rodila, poučavaj i nas kako ćemo ga otvoreni sili Duha Svetoga rađati po evanđelju svakog dana svoga života. Djevice i Majko bezgrešna, Marijo naša svagdašnja, hvala ti što si s djecom svojom.