Duh istine

Svi ljudi traže istinu. Već mala djeca pitaju roditelje što je ovo ili ono, a također i zašto je nešto takvo kakvo jest. Ona su mali filozofi.

Kasnije kroz život, kako dijete sve više upoznaje svijet, tako se širi i njegovo traženje istine. Kada čovjek odraste njegova se pitanja nastavljaju: od propitivanja istinitosti nekih vijesti pa sve do posljednjih pitanja - tko sam, odakle sam i kamo idem. Čovjek traži istinu do kraja života. Jedno od osnovnih filozofskih pitanja jest što je to istina i je li ju moguće spoznati. U današnje doba znanosti i tehnike pitamo se koliko nam one mogu pomoći da otkrijemo istinu. I zaista pomoću moćnih metoda i pomagala pred nama se otkriva čudesan i skladan svijet od atoma do galaksija, a koji svoj vrhunac dostiže u čovjeku. Zapanjuje toliki red i točnost fizikalnih konstanti koje da su samo malo veće ili manje svemir i život u njemu uopće ne bi mogli postati i opstati. Gledajući silnu veličinu svemira pitamo se čemu sve to i zar je moguće da negdje drugdje nema još malih radoznalaca koji postavljaju ovakva pitanja. Što je istina?

 Čovjek. Kako li je krhak i kako li je veličanstven! Kako li mu divno rade stanice, tkiva i organi! Ali odakle i zašto bolest? Kako on to misli i osjeća? Kako je svjestan? Zašto traži istinu? Zašto se boji? Zašto moli? Zašto vjeruje? Zašto umire? Što je život? Što je istina?

Znanost iako je postigla ogromni napredak u istraživanju prirode i čovjeka ipak sve više postaje svjesna svojih granica i hrli u susret filozofiji i teologiji. Unatoč tome ostaje čovjek sa svojom patnjom i smrću? Je li moguć izlaz? Ima li spasa? Što je istina?

Postoji odgovor! Vjera pruža rješenje! Isus Krist je Spasitelj! On je Put, Istina i Život. Ali, zašto mu ne vjerujemo? Zašto se bojimo? Zašto živimo kao da nije došao i kao da nije Emanuel - s nama Bog? Postoji odgovor! Treba nam Duh Istine! Onaj Duh koji Ljubav Oca i Sina i iz koje je nastao svijet i čovjek, Duh Gospodin i Životvorac, onaj Duh koji je govorio po prorocima, onaj Duh po kojem zače Blažena Djevica, onaj Duh u kojem svoje djelo Otkupljenja izvrši naš Gospodin i čijom snagom ga Otac uskrisi, onaj Duh koji siđe nad apostole i Mariju i po kojem oni silna djela činjahu, onaj Duh koji u skrovitosti naših dana u nama kliče: "Abba! Oče!" Duh Branitelj kojega Gospodin Isus obeća. Sa svetim Franjom više od svega čeznimo za Duhom Gospodnjim i njegovim svetim djelovanjem. Imajmo milosrđa prema Isusu i poslušajmo ga.