Upoznajmo Tajnu vjere: Gozba Jaganjčeva (Scott Hahn)

Gozba Jaganjčeva nevjerojatna je priča o protestantskom pastoru koji se obraća na katoličanstvo.


Scott Hahn
je bivši protestantski pastor koji se u jednom periodu svoga života nesvjesno počeo obraćati na kršćanstvo. Sve je počelo iz čiste znatiželje, a iz te znatiželje rodilo se nevjerojatno životno i vjerničko iskustvo. Danas je Scott Hahn jedan od najpoznatijih teologa u SAD-u, profesor Svetog Pisma na Franciscan University of Steubenville u državi Ohio. Osnivač je i ravnatelj Instituta za biblijske studije i predsjednik zaklade Misionari vjere. Oženjen je s Kimberly. Imaju šestero djece.
 

Gozba Jaganjčeva nevjerojatna je priča o protestantskom pastoru koji se obraća na kršćanstvo. A obraća se kako? Preko svete mise – euharistije. Na samom početku knjige autor objašnjava što je to njega dovelo u crkvu (bila je to svojevrsna akademska avantura), a iz crkve je izašao potpuno novi čovjek. Do te svoje prve mise, na tragu kalvinističkog učenja, smatrao je misu svetogrđem i svaku sljedeću ponovnim žrtvovanjem Isusa Krista. No, u trenutku kada je svećenik rekao: Evo Jaganjca Božjega, on prepoznaje sve. Kroz knjigu Otkrivenja, njemu se otkriva jedan cijeli novi svijet, on otkriva stvarnost, smisao i bit euharistije.  

Kroz cijelu knjigu autor prikazuje misu kao nebo na zemlji. Prvi je tu misao kazao papa Ivan Pavao II. Knjiga je tematski i sadržajno podijeljena na tri dijela, a svaki od njih opet na svoja četiri. Na ukupno 200 stranica autor razrađuje sve ono važno u euharistiji, gledano kroz prizmu Knjige Otkrivenja.    

U prvom dijelu autor razrađuje Isusovu žrtvu, naglašavajući sve nelogičnosti, ali i sve „nevjerojatne slučajnosti“ vezane uz ovaj sakrament. U drugom dijelu koji nosi naslov Otkrivenje neba promišljamo zajedno sa ovim vrhunskim teologom sve zablude, mišljenja, teološke i druge pravce koji su na pogrešne načine otkrivali Otkrivenje, a time i liturgiju. Posljednji dio drugog dijela govori o Sudu, ali ne u smislu straha nego u milosti koja je zastrašujuća. U trećem dijelu kojeg je Hahn nazvao Otkrivenje za nas autor nastavlja kroz knjigu Otkrivenja objašnjavati duhovnu borbu u duhovnom svijetu i pritom naglasak stavlja na snagu koju nam euharistija daje.
 

Knjiga ne zahtijeva gotovo nikakvo teološko predznanje. Pisana je za laike, jednostavnim rječnikom. Ima bogate bilješke koje mogu poslužiti kao objašnjenje, ali i kao izvor za dodatnu literaturu onima koji to žele. U svakom slučaju otvoriti će vam oči na neke stvari koje do sada niste znali, a vezane su uz euharistiju i liturgiju. Završit ću citatom kojim i autor završava: „Naš cijeli život uključen je u misu i postaje naše sudjelovanje u misi. Kako se nebo spušta na zemlju, mi uzdižemo svoju zemlju kako bismo se sreli na pola puta. To je veličanstvenost svakodnevnog: svagdašnji svijet postaje naša misa. Tako uspostavljamo Kraljevstvo Božje. Kada očekujemo da nas nebo očekuje na misi, već počinjemo nositi naš dom u nebo. I već počinjemo nebo nositi sa sobom kući. Postajemo mučenici, svjedoci Isusa Krista, čiju Prisutnost najintimnije poznajemo.“

Knjigu je u hrvatskom prijevodu izdala nakladnička kuća Verbum.