Cabrini – film o Majci Iseljenika

Film postavlja socijalna i politički aktualna pitanja. Kakav svijet želimo? Nismo li svi doseljenici na ovome svijetu? Na čemu su ili na kome izgrađeni veliki gradovi, velike službe i vlasti? Koja je uloga i mjesto žene?

        Svijet je premalen za ono što želim učiniti. Majka Cabrini

        Prošlo je stoljeće obilježeno velikim imigracijama osobito u Ameriku. Putovanja, bjegovi, robovanja i osvajanja kolonija te vjera u bolju budućnost bili su razlozi odlazaka iz svojih domova. U razdoblju od 1889. god. do 1910. god. oko 2 milijuna Talijana je preplovilo Sredozemno more i Atlantski ocean, kako bi došli u Obećanu zemlju. Film Cabrini je biografski film o životu redovnice, svete Francesce Xavier Cabrini, u produkciji Angel Studios. Film prikazuje sudbinu života Talijana koji su došli na novo i slobodno tlo Amerike, u New York. 

        Majka je Cabrini rođena 15. srpnja 1850. god., u Italiji, točnije lombardskoj pokrajini. Bila je trinaesto dijete u obitelji. Već kao mala djevojčica sanjala je put u daleke zemlje i pomoć siromašnima. Njezina je igra bila čamčić od papira u koji bi stavila svježe ubrano cvijeće i puštala niz rijeku. Njen je život bio put preko oceana u nepoznato, do onih od kojih i štakori bolje žive. Njezina misija prikaz je upornosti, predanja i vjere u Božju providnost. Bila je odvažna žena i redovnica, iako karakterom i izgledom nježna i krhka. Majka, Madre, Mother Cabrini, kako su je od milja zvala siročad u predgrađu moćnog New Yorka, predstavlja jednu od najutjecajnijih osoba 20 st.

        

        Dojam koji ostavlja film je duboko prožet djelatnom i bratskom ljubavlju te socijalnim zagovaranjem. Majka Cabrini predstavlja fenomen vjere i društva. U duhovnom i svetom životu, kojem je ljubav izvor i cilj, odigrao se socijalni i politički prikaz žene u društvu toga doba. Ovakva uloga žene u to doba je bila nezamisliva u Crkvi i društvu. Iako je Cabrinina želja bila istok Azije, osobito Kina, papa Lav XII. ju šalje na zapad: Ne na istok, nego na zapad, svejedno je odakle ćete krenuti osvajati svijet. Tako pet sestara i Cabrini u proljeće dolaze u luku New Yorka. Na ulicama najopasnijeg gradskog predgrađa započinje njihova misija. Najprije osnivaju sirotište, a potom i bolnicu koja kasnije postaje jedna od vodećih bolnica New Yorka.

        Film postavlja socijalna i politički aktualna pitanja. Kakav svijet želimo? Nismo li svi doseljenici na ovome svijetu? Na čemu su ili na kome izgrađeni veliki gradovi, velike službe i vlasti? Koja je uloga i mjesto žene?


        Majka Cabrini potiče na konkretna djela bratske ljubavi, praćena molitvom i pouzdanjem u Božju providnost. Njen je život bio za druge - za one koji su na marginama društva, odbačeni i sami. Film završava pjesmom Dare to be, glazbenika Andree i Virginie Bocelli, a znači usudi se biti, usudi se biti blizu, pomoći drugome, boriti se za bližnjega. Svatko od nas bira hoće li služiti svojim slabostima ili svojoj svrsi, zaključak je Majke Cabrini. 

        Darovano iskustvo života Majke Cabrini, sažeto je u dugometražnom filmu, koji je dostupan u kinima, uz poticaj i preporuku za gledanje. Premijerno je prikazan u korizmi, svetom vremenu priprave za Uskrs, kada se potrebno sjetiti da smo prah, odnosno da smo trenutni doseljenici na ovome svijetu i da je naš život samo putovanje. Neka nam na tom putovanju pomogne zagovor svete Majke Cabrini!