Božje je ime Milosrđe

U izdanju nakladničke kuće Verbum iz Splita ovih je dana iz tiska izišla prva knjiga intervjua s papom Franjom koja nosi naslov Božje ime je Milosrđe. Razgovor je to koji je sa Svetim Ocem u srpnju 2015. vodio poznati talijanski novinar Andrea Tornielli.

S početkom pontifikata pape Franje u središte promišljanja i navještaja Crkve došla je tema milosrđa. Sveti Otac otpočetka svoje službe kao Rimskog biskupa ponavlja da »se Bog ne umara praštati, nego se mi umaramo tražiti njegovo milosrđe«. U svijetu koji tumara u općem neprihvaćanju, najprije čovjeka u samome sebi, a zatim i u odnosu s drugim čovjekom, proročki odzvanja glas Crkve koja poziva na milosrđe. Sam papa o tome govori: »Milosrđe je prvi Božji atribut. Ono je Božje ime«. S ciljem da čovječanstvo doživi milosrđe i da godine koje slijede budu godine milosrđa papa je u svojoj buli Misericordiae vultus – Lice milosrđa od 11. travnja 2015. najavio izvanredni jubilej – Godinu milosrđa, koja je u cijeloj Crkvi započela na svetkovinu

Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije i traje do svetkovine Krista Kralja 2016.
Ova knjiga izvrsna je literatura koja nam može poslužiti za razumijevanje papinih nakana za Godinu milosrđa i uranjanje u otajstvo Milosrđa. Razgovor koji je donesen u ovoj knjizi nije teološka spekulacija, nego egzistencijalno iskustvo doživljenoga milosrđa koje se nastavlja dijeliti u Crkvi. Knjiga se čita lagano, ali se na neke dijelove isplati vraćati i po nekoliko puta. Ona može biti izvrstan vodič svim vjernicima u hodu kroz ovu Godinu milosrđa. Može poslužiti i za pripravu za sakrament ispovijedi. Osobito može poslužiti za razumijevanje naglasaka koje u navještaju Crkve ističe papa Franjo.

Knjigu je s talijanskog preveo Branko Jozić, a izašla je u karakterističnom Verbumovom izdanju, tvrdo uvezana i kvalitetno tiskana. Od srca preporučamo ovu knjigu svima koji osjećaju milosrdni poziv Crkve.