U tuđoj zemlji

Franjo se privinuo uz Gospodina pribivši sebe na križ. Poradi Krista je ponizio samoga sebe, ne bi li koga izbavio iz grijeha. Cilj je bio uzdići brata, a ne pokazati se nadmoćnim.

Više se ni ne sjećam gdje sam ga prvi put upoznao. Dok razmatram svoj redovnički put od njegovog začetka pa do ovog trenutka, kada sjedim pred praznim listom - pokušavajući u malo riječi pretočiti sve ono što osjećam - sve mi odjednom prolazi kroz glavu. Priznajem da sam se već odlučio za franjevaštvo, a Franju još nisam poznavao. Ludost ili Božji put?! Sami prosudite. Franjo – taj luđak iz Asiza – koji mi danas stoji kao najjasniji putokaz prema Isusu, bio je još uvijek nepoznati stranac. Ipak, nije trebalo dugo da se oduševim za Asiškog Siromaška. Teško je odrediti što me je najviše dojmilo. Čini mi se da je u svim trenucima pronašao način da bude bliz Kristu - često blizu križu. Uvijek je bio spreman poći gdje god ga Gospodin šalje, što će ga i na kraju dovesti u Egipat – pred Sultana.

Upravo je to njegovo putovanje inspiracija ovoga teksta. Franjin odlazak na istok me uvijek iznova potiče na ispravan odnos prema drugom. Chesterton tu Franjinu avanturu dobro sažima kada govori kako je Franjo htio napokon dokončati križarske ratove u dva pogleda. Prvo htio je da prestane rat, a drugo htio je da postignu svoj cilj. Samo je on to htio učiniti obraćenjem, a ne nasiljem, jer je išao logikom da je bolje stvarati kršćane, nego uništavati muslimane. Tu se zapravo krije ono što je Franjo uvijek živio – evanđelje. Onu radost koju je njemu Isus dao htio je svim srcem proširit cijelim svijetom. To mu je dopustilo da pristupi sultanu kao ravnopravno drugom, a ne kao neprijatelju. Nije vidio neprijatelja kojega treba pokoriti, nego brata koji ne poznaje Spasitelja. Za razliku od križara, koji su nastojali oduzeti sve od neprijateljskog vojskovođe, Franji je bio cilj bratu sultanu nešto pružiti – evanđelje. I dok su mirijade vojnika nastojali podići križ nad pokorenim neprijatelje, Franjo se privinuo uz Gospodina pribivši sebe na križ. Poradi Krista je ponizio samoga sebe, ne bi li koga izbavio iz grijeha. Cilj je bio uzdići brata, a ne pokazati se nadmoćnim.

No, istom onom revnošću kojom je nastojao obraćati muslimane, poticao je i svoju kršćansku braću na obraćenje. Njegov boravak na tom području je bio propovijedanje Isusa Krista. Mislim da je to stav koji svatko od nas može primijeniti i na svoj život. Drugi puno više od nas uči kada mu svojim životom pokažemo što je ispravno. To je duboki utisak koji je Franjo i na mene ostavio. Drugoga ne treba uništiti, nego osloboditi.