Najavljujemo: Dokumentarac IN ODIUM FIDEI

U produkciji Laudato-a ovih dana izlazi najnoviji dokumentarac i to o našoj pobijenoj subraći, 66 hercegovačkih franjevaca.

Krajem Drugog svjetskog rata i u njegovom poraću, komunističko-partizanska vojska mučki je ubila čak 66 fratara Hercegovačke franjevačke provincije. Ovih dana produkcijska kuća Laudato objavljuje dokumentarac IN ODIUM FIDEI - Iz mržnje prema vjeri, čija je glavna tematika upravo ubojstvo naše braće. 

Kada su komunističko-partizanske snage zauzele područja koja su bila pod vlasti NDH, slijedila je krvava odmazda nad duhovnim pastirima i hrvatskim pukom. Za pokolj je bila zadužena posebna postrojba koja je izravno odgovarala vrhovnom komandantu NOV-a Josipu Brozu Titu. Završetkom Drugog svjetskog rata ubijanje je preraslo u progone preživjelih. Crkveni su poglavari s velikim brojem svećenstva početkom pedesetih godina prošloga stoljeća zbog montiranih sudskih procesa završavali po jugo-komunističkim tamnicama u kojima su služili dugogodišnje kazne - prenosi laudato.hr.

Pretpremijera ovoga dokumentarca biti će u Zagrebu, 11. veljače, 2015. u kinu Europa s početkom u 19 sati, a premijera dan kasnije, 12. veljače u isto vrijeme, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru. 

Krajnji cilj dokumentarnog filma In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri - producenti kažu - je glasno progovoriti o jednom vremenu. Istina o tom vremenu je civilizacijsko i moralno pitanje bez kojeg se ne može razvijati niti jedno demokratsko društvo. Pa tako ni moderno društvo država sljednica koje su nastale raspadom Jugoslavije a koje i danas guše beskompromisni nasljednici totalitarističko-komunističke ideologije. Među njihovim (sve glasnijim) žrtvama je i europska Hrvatska.