In odium fidei u Bosni

Dokumentarni film »In odium fidei«, koji pronosi i stinu o 66 naše pobijene braće u Drugom svjetskom ratu i poraću, ovih dana uspješno je promoviran u tri grada u Bosni: Žepču, Sarajevu i Bugojnu.

Dokumentarni film »In odium fidei«, koji pronosi i stinu o 66 naše pobijene braće u Drugom svjetskom ratu i poraću, ovih dana uspješno je promoviran u tri grada u Bosni: Žepču (22. travnja), Sarajevu (24. travnja) i Bugojnu (25. travnja). U svim tim mjestima okupilo se mnoštvo vjernika te se još jednom pokazalo kako ova i slične teme, nedovoljno zastupljene u javnim medijima, zanimaju brojne ljude.

Kako smo već i ranije pisali na našim stranicama, film je izašao u produkciji Laudato TV, a producentica je Ksenija Abramović. Redateljica filma je Nada Prkačin, a sugovornici vrsni poznavatelji povijesnog i duhovnog konteksta u Hercegovini krajem Drugog svjetskog rata i poraća. Uz promociju filma, svugdje je ponuđeno okupljenim vjernicima da postanu članovi Kluba prijatelja Laudato TV – televizije s kršćanskim prezdnakom, koja bi krajem godine trebala krenuti s emitiranjem programa.

Prikazivanju ovog dokumentarca u Sarajevu su nazočili i vrhbosanski nadbiskup i metropolit Vinko kardinal Puljić te provincijal bosanskih franjevaca fra Lovro Gavran. U svojem obraćanju kardinal je naglasio: »Moramo znati poštovati žrtve i biti hrabri. Jer nema života koji će biti jeftin. Plaćamo cijenu žrtve onoga što stvaramo. Komunisti su nas prisilili da ne pamtimo, ali važno je da znamo na čemu živimo, važno je znati korijene. Dokumentarcem čuvamo ovo pamćenje«, naglasio je kardinal Puljić. »Ne smijemo se zatvoriti u svoj maleni svijet nego hrabro sačuvati prošlost da bismo znali živjeti sadašnjost«, poručio je kardinal.

Nakon uspješno odrađene pretpremijere u Zagrebu, premijere u Mostaru i Slavonskom Brodu, zatim turneje po Hercegovini te SAD-u i Kanadi, Laudato je promovirajući ovaj izvrsni dokumentarac posjetio i Hrvate katolike u Bosni. Tako to i mora biti, s obzirom da su i Vrhbosanska nadbiskupija i Franjevačka provincija Bosna Srebrena pretrpjeli velika stradanja od iste one zločinačke ruke od koje su poubijana naša braća. Sjedinjeni u molitvi za sve njih, ali i u molitvi njima, mi od neba prosimo da uistinu postane »krv mučenika sjeme novih kršćana«. (laudato)