Ukop i misa za mučenike partizanskih zločina u Zagvozdu i na Širokom Brijegu

U nedjelju, 7. listopada, odmah nakon završetka susreta odgajanika južnoslavenske konferencije krenuli smo zajedno s novacima iz Šibenika prema Zagvozdu.


Tamo je pokopano 15 žrtava komunističkog režima iz 1945. U travnju 2005. na lokalitetu Radića dolac u Zagvozdu eksumirano je 18 posmrtnih ostataka muških osoba, koji su potom poslani na identifikaciju DNK metodom na patologiju u Splitu, gdje su nakon dvije godine identificirana trojica od 18 ubijenih, a to su: fra Melhior Prlić, fra Zdenko Zubac i fra Julijan Kožul. Oni su u veljači 1945. s još šestoricom franjevaca odvedeni iz hidrocentrale na Širokom Brijegu i od tada im se gubio svaki trag. Katolički puk Zagvozda svih tih godina znao je da su toj masovnoj grobnici pokopani širokobriješki fratri s još devetoricom civila i svih tih godina potajice hodočastili na grob i molili. Na mjesnom groblju u Zagvozdu pokopano je 15 neidentificiranih posmrtnih ostataka, a trojica identificiranih su prevezeni na Široki Brijeg da bi bili pokopani u bazilici s ostalom braćom koja su pobijena na Širokom Brijegu i ukopana u bazilici 1971.
U prepunoj crkvi Misu je predvodio vikar Hercegovačke franjevačke Provincije
fra Miljenko Šteko uz koncelebaciju mjesnog župnika don Jakova Cikojevića, generalnog vikara Splitsko – makarske nadbiskupije msgr. Ivana Ćubelića, te još dvadesetak svećenika.
U utorak su na Širokom Brijegu pokopani posmrtni ostatci trojice identificiranih fratara ubijenih u Zagvozdu. Sprovodne obrede i Sv. misu predvodio je generalni ministar Reda manje braće fra Jose Rodriguez Carballo. Suslavili su i naš Provincijal fra Ivan Sesar i svi provincijali hrvatskih franjevačkih provincija, petorica generalnih definitora Reda, te još oko 120 svećenika. U dvorištu ispred širokobriješke bazilike bilo je na desetke tisuća vjernika, koji su željeli ispratiti svoje fratre na konačno ovozemno prebivalište.
U procesiji predvođenoj bogoslovima posmrtni ostatci iz galerije doneseni su pred baziliku gdje su ih preuzeli stari fratri, koji imaju još živ spomen na našu braću mučenike. Nakon toga su ukopani u zajedničkoj grobnici s do tada ukopanim mučenicima.
U propovijedi je Generalni ministar izrazio želju da krv ovih naših mučenika postane klica mira u ovoj mučeničkoj zemlji.
Nakon ukopnih obreda izveden je potresan scenski prikaz mučkog stradanja 66 hercegovačkih franjevaca.
Provincija je zadnjih godina ustrojila Povjerenstvo za pripremu kauze mučenika, a Kauza je nedavno i službeno pokrenuta, pa se možemo nadati i moliti da će naša braća mučenici uskoro biti uzdignuti na čast oltara.