Prezbitersko ređenje u mostarskoj katedrali

U mostarskoj katedrali, biskup Ratko Perić podijelio je sakrament sv. reda četvorici članova Hercegovačke franjevačke provincije, te đakonu Trebinjsko-mrkanske biskupije don Ivanu Marčiću.


U mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve,  biskup Ratko Perić podijelio je na svetkovinu sv. Petra i Pavla pod večernjim euharistijskim slavljem sakrament sv. reda  petorici đakona, i to četvorici članova Hercegovačke franjevačke provincije: fra Željku Barbariću, fra Goranu Ćorluki, fra Branimiru Novokmetu i fra Tomislavu Peku, te đakonu Trebinjsko-mrkanske biskupije don Ivanu Marčiću.
 
U koncelebraciji je sudjelovalo 55 svećenika, dijecezanskih i franjevačkih, kojima su se nakon obreda Ređenja priključila i petorica novih misnika. Procesija je pošla iz kripte sv. Josipa, prošla crkvenim dvorištem i ušla u katedralu ispunjenu vjernicima. Poslije incensa katedralni je župnik izrazio dobrodošlicu svima, ističući da je izgrađena i novoposvećena katedrala prije 30 godina, 1981., primila prve novoređenike, devetoricu dijecezanskih misnika. Poslije toga nizala su se đakonska i prezbiterska ređenja, iz oba klera, kao i dva biskupska rukopoloženja - prošle i ove godine.
 
Biskup je pozdravio sve koncelebrante, franjevce na čelu s provincijalom fra Ivanom Sesarom, i sve dijecezanske svećenike. Neki su slavili četrdesetu obljetnicu misništva, neki dvadeset i petu, a većina je ređena na samu svetkovinu sv. Petra i Pavla ili oko Petrovdana. Biskup je svima čestitao obljetnicu njihova svećeničkog ređenja i zahvalio na njihovu pastoralnom služenju u ovoj mjesnoj Crkvi. Katedralni je zbor pjevao odnosno predvodio "Missu de Angelis". Ceremonijar je bio biskupov tajnik don Ivan Kovač.
 
Na kraju sv. Mise provincijal je Sesar izrazio zahvalnost Bogu, darovatelju zvanja, i svima koji su pripomogli odgoju i izobrazbi kandidata na svećeništvo novih članova Provincije i mjesne Crkve u Hercegovini.