Predstavljanje zbornika u čast prof. dr. fra Ivana Dugandžića

Početkom veljače izašao je zbornik radova u čast 70 godišnjice rođenja poznatog hrvatskog bibličara prof. dr. fra Ivana Dugandžića


Početkom veljače u izdanju Kršćanske sadašnjosti iz Zagreba, Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM te Hrvatskog biblijskog društva izašao je zbornik radova u čast 70 godišnjice rođenja poznatog hrvatskog bibličara i člana već spomenute provincije prof. dr. fra Ivana Dugandžića. Taj zbornik večeras je predstavljen u našoj samostanskoj dvorani.
 
Zbornik, kojeg su uredili bibličari i profesori sa KBF-a u Zagrebu prof. dr. sc. fra Mario Cifrak i doc. sc. o. Dario Tokić, nosi ime Da istina evanđelja ostane kod vas, a uz već spomenutu dvojicu ovaj zbornik predstavio je i prof. dr. sc. fra Božo Lujić, također profesor s KBF-a u Zagrebu. Zbornik sadrži čak 28 znanstvenih radova poznatih i uglednih hrvatskih bibličara i teologa. Podijeljen je na 2 dijela. U prvom dijelu Egzegetsko-teološki radovi nalaze se prilozi usko vezani uz Bibliju i njezino znanstveno proučavanje, a u drugom dijelu Biblija – duša teologije i pastorala radovi su kojima je Biblija nadahnuće i referntna točka razmišljanja. 

Predstavljanje zbornika pratilo je mnoštvo fra Ivanovih kolega profesora, brojni svećenici, redovnici i redovnice te, posebno se mora primijetiti, veliki broj vjernika laika, a sve to svjedoči o omiljenosti ovoga svećenika i franjevca. Fra Ivan se na kraju predstavljanja zahvalio svima njima, kao i izdavačima te nama bogoslovima što smo svojom pjesmom, kako je sam rekao, začinili ovu večer.
 
Fra Ivan je u našem samostanu dugo živio i vršio službu gvardijana te meštra bogoslova. Bio je i ostao omiljen među fratrima i pukom koji je tako rado slušao i sluša njegove nadahnute propovijedi. Danas jednakim žarom i ljubavlju djeluje u Međugorju kao župni vikar, a osobito kao ispovjednik. Hvala fra Ivanu na svemu onome čime je za života, svećeničkoga, redovničkoga i znanstvenoga, zadužio naš samostan, bogosloviju, Provinciju i Crkvu, a hvala i dobrome Bogu na daru kojeg nam je darovao u našem fra Ivanu.