Obred oblačenja i prvog zavjetovanja na Humcu

U četvrtak, 15. srpnja 2010., u crkvi svetog Ante na Humcu, na večernjoj svetoj misi u 19 sati, održao se obred oblačenje i prvog zavjetovanja.


U četvrtak, 15. srpnja 2010., na blagdan svetog Bonaventure, u ispunjenoj crkvi svetog Ante na Humcu i u nazočnosti mnoge braće, na večernjoj svetoj misi u 19 sati, svoje prve redovničke zavjete nakon završenog novicijata položili su: fra Damir Čamber, župa Posušje, fra Augustin Čordaš, župa sv. Ivana apostola i evanđelista, Mostar, fra Alen Pajić, župa Domanovići, fra Ivan Penavić, župa Široki Brijeg, fra Tomislav Smoljan, župa Međugorje.

Isto tako, nakon završene postulature na Humcu, u novicijat su ušli i franjevački habit obukli: Dragan Bolčić, župa Međugorje, Stjepan Leventić, župa Drinovci, Zvonimir Pavičić, župa Široki Brijeg i Hrvoje Stanić, župa sv. Petra i Pavla, Mostar.

Misno slavlje predvodio je i propovijedao fra Ivan Sesar, provincijal, koji je i primio prve zavjete braće koja su završila novicijat, te primio u novicijat četvoricu koja su završila postulaturu.

Provincijal je istaknuo da su novi članovi razlog istinske radosti našoj Zajednici Podsjetio je novake i zavjetovanike da je sveti Franjo u središte Pravila stavio Evanđelje: „Pravilo i život manje braće jest ovo: obdržavati sveto Evanđelje Gospodina našega Isusa Krista živeći u poslušnosti, siromaštvu i čistoći. (PP, 1)“ Na blagdan svetog Bonaventure podsjetio je: „Sveti Bonaventura, divni ures Franjevačkog reda, potiče i obvezuje sve Kristove nasljedovatelje da i danas budu izazov svetošću, po evanđeoskim savjetima poslušnosti, siromaštva i čistoće.“

Nakon propovijedi uslijedio je obred prvog zavjetovanja, zatim oblačenja novaka kojima su u prvom oblačenju habita pomagali njihovi župnici i gvardijani. Nakon oblačenja sva su braća izrazila čestitke.

Na kraju svete mise sve je nazočne pozdravio gvardijan fra Miro, izrazio svoju radost zbog mlade braće, čestitao njima i njihovim roditeljima, te sve pozvao na zakusku u samostanski klaustar nakon slavlja, a također je i provincijal uputio svoje čestitke te zahvale svima koji su sudjelovali u odgoju ovog podmlatka, najprije roditeljima, a onda meštrima i samostanskom bratstvu na Humcu.

Na misnom slavlju koncelebriralo je 49 svećenika, a sveukupno je, uz bogoslove i novake, nazočilo preko 65 braće.