In odium fidei

U izdanju produkcijske kuće Laudato u srijedu 11. veljače 2015. u kinu Europa u Zagrebu pretpremijerno je prikazan dokumentarni film »In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri«.

U izdanju produkcijske kuće Laudato u srijedu 11. veljače 2015. u Kinu Europa u Zagrebu pretpremijerno je prikazan dokumentarni film »In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri.«

Film se bavi temom ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca, žrtava komunističko-partizanskog zločina. Scenaristica i redateljica filma je Nada Prkačin, a producentica je direktorica Laudata Ksenija Abramović.

Veliko zanimanje javnosti za ovaj film i ovakvu tematiku potvrdila je prepuna dvorana kina Europa. Među brojnim posjetiteljima ipak valja istaknuti nekoliko njih. Pretpremijeri je nazočio pomoćni biskup zagrebački mons. Valentin Pozaić, predstavnici crkvenog, kulturnog i političkog života, zatim brojni hrvatski branitelji i generali, a najveći pljesak zaslužili su predstavnici branitelja iz Savske 66.

Prije samoga filma sve nazočne je u ime Hercegovačke franjevačke provincije pozdravio vikar dr. fra Ivan Ševo. Povjesničar Tomislav Đonlić govorio je o povijesnoj pozadini zločina, a o motivima i željama oko ulaska u ovakav projekt govorila je Ksenija Abramović, direktorica Laudata.

Nakon projekcije filma govorila jer scenaristica i redateljica filma Nada Prkačin istaknuvši da je dokumentarac rađen s puno ljubavi i da se nada da je publika to prepoznala. „U radu na ovome filmu i promatrajući franjevce koji su dali svoje živote za puk i Krista, u meni je jačao moj vjerski i nacionalni identitet i odluka da ga još intenzivnije živim“, rekla je na kraju autorica filma - prenosi laudato.hr

Premijera filma bit će u Mostaru večeras u 19.00 sati, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, a 800 besplatnih ulaznica, vrlo je brzo nestalo. Tijekom ožujka film će biti prikazan u Americi, odnosno 8. 3. u Chicagu, 15. 3. u New Yorku te 22. 3. u Norvalu, u hrvatskim zajednicama koje vode hercegovački franjevci.