Dva nova đakona

Događanja su jučerašnjeg i prekjučerašnjeg dana bila od velike važnosti za Hercegovačku franjevačku provinciju jer smo dobili dva nova đakona.


Red đakonata su u subotu i nedjelju primili i fra Nikola Rosančić (Zagreb) i fra Dražan Boras (Sarajevo).

Idemo kronološkim redom:

U subotu, 29. studenog, kardinal je Josip Bozanić u zagrebačkoj katedrali zaredio za đakone sedmoricu kandidata Zagrebačke nadbiskupije te šestoricu fratara. Za Hrvatsku franjevačku provinciju sv. Ćirila i Metoda zaređeni su fra Krunoslav Albert, fra Tomislav Smiljanić i fra Ivan Utješinović. Za provinciju trećoredaca glagoljaša zaređen je fra Branko Janjić, za Hrvatsku kapucinsku provinciju fra Ivica Vrbić, te – šećer na kraju - za Hercegovačku franjevačku provinciju Uznesenja BDM fra Nikola Rosančić.

S kardinalom su koncelebrirali pomoćni biskupi Košić i Šaško te župnici, gvardijani, provincijali i(li) vikari franjevačkih zajednica iz kojih dolaze novozaređeni đakoni te još stotinjak svećenika.

Obraćajući se ređenicima kardinal Bozanić je u svojoj propovijedi istaknuo da nikad ne smiju zaboraviti da je Riječ Božja ona koja će "razbistriti naš pogled i dopustiti nam da prepoznamo Isusa".

Nakon "zagrebačkog" ređenja krenuli smo i put Sarajeva.

Sutradan je, 30. studenog, u sarajevskoj katedrali kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, zaredio sedmoricu franjevačkih bogoslova za đakone: šestoricu iz Bosne Srebrene (fra Ivo Bošnjak, fra Miroslav Jelić, fra Ilija Alandžak, fra Šimo Ivelj, fra Ilija Dević te fra Marinko Baotić) i našeg fra Dražana Borasa iz Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM.

Veličanstven događaj za Crkvu u Hrvata te naše dvije franjevačke provincije u Bosni i Hercegovini.

Novozaređenim đakonima želimo da budu đakoni po Kristovu Duhu i sačuvaju radost nesebičnog služenja kao izvor pouzdane nade za sve!