Doživotni zavjeti u Bukovici

U nedjelju 21. rujna 2008., na večernjoj svetoj misi u 18 sati, u župnoj crkvi svetoga Franje Asiškoga u Bukovici, bilo je svečano. Naime, četvorica naše braće položila su svoje svečane doživotne zavjete:


U nedjelju 21. rujna 2008., na večernjoj svetoj misi u 18 sati, u župnoj crkvi svetoga Franje Asiškoga u Bukovici, bilo je svečano. Naime, četvorica naše braće položila su svoje svečane doživotne zavjete:

fra Slaven Brekalo, župa sv. Petra i Pavla, Mostar,
fra Goran Ćorluka, župa sv. Ante, Humac,
fra Stipan Klarić, župa sv. Franje Asiškog, Bukovica,
fra Tomislav Pek, župa sv. Brcka, Brckovljani.

Svetu misu je predvodio otac provincijal fra Ivan Sesar uz koncelebraciju trideset i pet svećenika. U svojoj propovijedi otac provincijal je povezao dva sveca koji su prošli put obraćenja: sv. Pavla, koji je bio progonitelj kršćana, i sv. Franju kao raspuštenog mladića. Za obojicu je bio presudan njihov susret sa živim Bogom koji poziva i njihov odgovor na taj poziv. Naglasio je kako ni Pavao ni Franjo ne govore o obraćenju nego o objavi tj. zahvatu samoga Gospodina u njihovu životu. Kako bi ohrabrio zavjetovanike, otac provincijal je naglasio kako ni kod sv. Pavla, a ni kod sv. Franje ništa nije prošlo bez muke i životnih iskušenja. Obojica su imala razdoblja osamljenosti, neshvaćenosti, odbačenosti. Naglasio je kako današnji svijet treba više nego ikada svetaca i veličina koje se za Isusa Krista odvažuju, treba mladića i djevojaka koji su hrabri ponuditi svoj život Gospodinu da On od njega čini što hoće. Na jako lijep i poticajan način otac provincijal je završio svoju propovijed hrabreći zavjetovanike: “Vi se u potpunosti posvećujete Bogu po primjeru sv. Franje. Ideal je Krist. Cilj je svetost. Sredstva su zavjeti: čistoća, poslušnost i siromaštvo. Izvor za snagu je svakodnevna molitva. Mjesto da ostvarenje cilja je redovnička zajednica Hercegovačke franjevačke provincije.”

Poslije propovijedi i pjevanja litanija Svih svetih zavjetovanici su, svaki posebno, držeći svoje ruke u provincijalovim. izrekli obrazac zavjetovanja. Na svetoj misi je pjevao bogoslovski zbor naše provincije. Na samom kraju župnik fra Jozo Radoš Đoka je zahvalio ocu provincijalu i ostaloj braći kao i svima koji su na bilo koji način pridonijeli ljepoti ovoga liturgijskoga slavlja. Zajedničko druženje fratara, rodbine i prijatelja zavjetovanika nastavljeno je u župnoj dvorani.

Našoj novozavjetovanoj braći od srca želimo obilje Božjeg blagoslova i ustrajnost na njihovu započetom putu. Neka ih Gospodin čuva i da im snage.