Doživotni zavjeti fra Pavla i fra Samuela

Pod svetom misom u crkvi sv. Frane u Zadru braća fra Pavle Ivić i fra Samuel Azemi izrekli su svoje životno opredjeljenje svečanim zavjetima. Naime, oni su činom svečanog zavjetovanja obećali, pred Crkvom i vjernim pukom, vjerno opsluživati Evanđelje i Pravilo Reda manje braće onako kako je to činio sveti Franjo iz Asiza.

        Na obalama Jadrana gdje morske orgulje harmoniju prirode i ljudskog rada šire, a gdje je nekoć i sv. Franjo plovio barkom bježeći od protivnih vjetrova dogodilo se svečano zavjetovanje naše braće iz Franjevačke provincije sv. Jeronima. U 18 sati na blagdan svetih arkanđela Mihaela, Gabriela i Rafaela počelo je sveto misno slavlje koje je predslavio o. provincijal fra Andrija Bilokapić u suslavlju s oko 20 svećenika u crkvi sv. Frane u Zadru.

        Pod svetom misom braća fra Pavle Ivić i fra Samuel Azemi izrekli su svoje životno opredjeljenje svečanim zavjetima. Naime, oni su činom svečanog zavjetovanja obećali, pred Crkvom i vjernim pukom, vjerno opsluživati Evanđelje i Pravilo Reda manje braće onako kako je to činio sveti Franjo iz Asiza. Poput starozavjetnoga Samuela i njih su se dvojica nakon godinâ formacije odvažili reći "Evo me! Govori, sluga tvoj sluša" (1 Sam 3, 8; 10). 

        Fra Andrija je u propovijedi istaknuo bitne odrednice redovničkog života poručujući svečanozavjetovanicima da prisan odnos s Isusom Kristom i njegovom Crkvom dovodi do sakramentalne punine koja je jamac ljudskog spasenja, pleroma milosti Božje. Misno slavlje završilo je prigodnim riječima o. gvardijana Ante Kekeza koji je na sebi svojstven način vjernom puku približio važnost ovog događaja za zadarsku provinciju i za Crkvu u Hrvata. Posluživši se riječima koje je izrekao papa Benedikt XVI. pri preuzimanju papinske službe 2005.,  poručio je braći da činom svečanog zavjetovanja ulaze u barku. U onu barku kojom je nekoć plovio sveti Franjo, a oni to čine večeras i to baš u samostanu sv. Frane. Tamo gdje je i sveti Franjo pronašao utočište od protivnih vjetrova prije 8 stoljeća. Gvardijan parafrazirajući Benedikta reče da "barka pušta vodu sa svih strana, ali upravo se tu krije hrabrost. U priznanju istine ma kakva ona bila". Završio je evanđeoskim riječima hrabrosti i nade "Ne bojte se!". 

        Misno slavlje je uzveličao zbor mladih župe Srce Isusovo, a braća bogoslovi hercegovačke i zadarske provincije obogatiše liturgiju svojom asistencijom. Braći fra Pavlu i fra Samuelu želimo obilje Božjeg blagoslova te mir i ustrajnost u redovničkom životu!