Duhovne vježbe - osluškivanje Gospodinovog glasa

Duhovne vježbe su jedan od glavnih stožera duhovnoga života svakoga Gospodinova učenika, onoga koji ga želi bolje ili „iz bližega“ upoznati.


Svatko danas živeći u tijelu ima potrebu odmora. Nakon naporne akademske godine, završetka ljetnih obveza i kratkog odmora te prije početka nove akademske godine, čovjek uistinu vapi za odmorom duše i tijela da bih mogao što bolje čuti Božji glas, pogledati u svoju nutrinu i vratiti se sebi kako bi skupio snage za razne daljnje obveze i susrete koji ga čekaju u radu i životu. Tako su ove duhovne vježbe bile prava prilika za to.

Duhovne vježbe su jedan od glavnih stožera duhovnoga života svakoga Gospodinova učenika, onoga koji ga želi bolje ili „iz bližega“ upoznati. U njima želimo bolje čuti Gospodinov glas, razgovarati s Bogom i obnoviti svoj nutarnji život da možemo iskrenije odgovarati na Gospodinovu ljubav, ljepše njegovati ljubav prema svim ljudima.

Za takve trenutke, kao i svake godine prije početka predavanja na fakultetu i drugih svakodnevnih obveza koje nas čekaju, krenuli smo i mi zajedno s našim meštrom fra Ljubom Kurtovićem. Na ovogodišnjim duhovnim vježbama za nas bogoslove koje su održane od 19. do 25. rujna u duhovnom centru Karmel sv. Ilije na Buškom jezeru (BiH), sudjelovalo je 18 bogoslova.

Duhovne vježbe na temu, odnosno više manjih tema: Duhovne vježbe, vježbanje duha, osobnost koju je sv. Franjo ugradio u poziv te intenzivno čitanje i tumačenje tekstova sv. Pisma vodio je otac Jakov Mamić, profesor na KBF-u, član Reda braće Blažene Djevice Marije od Gore Karmela, koji živi i radi u spomenutom duhovnom centru na Buškom jezeru. Voditelj nam je, naime, nastojao približiti značenje ovih spomenutih tema te kako ih možemo i trebamo koristiti kroz naš daljnji život.

Uz razmišljanja, razgovore, istraživanje samoga sebe, traženja duha, povlačenja u osamu tj., „dan pustinje“ da bi što bolje čuli Božji glas, euharistijska slavlja te svečaniju molitvu časoslova, obavljali smo i druge pobožne vježbe: klanjali se Presvetom Otajstvu i obavljali privatne molitve te samostalno provodili nešto vremena čitajući s razumijevanjem i ljubavlju Sveto pismo - što je vrlo važno.

Čestitamo ocu Jakovu na razmišljanjima, koja je podijelio s nama i zahvaljujemo mu na radosnom odazivu da nam održi ove duhovne vježbe, koje su nama, kandidatima, važan i sastavni dio našega života. Također zahvaljujemo našemu meštru fra Ljubi za svu potrebnu organizaciju prilikom ovih duhovnih vježbi. I svakako zahvaljujemo kuhinjskom osoblju i ljubaznoj braći karmelićanima na ugodnoj gostoljubivosti.