Što je žena?

Walsh kroz cijeli dokumentarac svoje sugovornike pita jednostavno pitanje: Što je žena? Odgovori koje je dobivao ostavit će vas u šoku.

        Novi kontroverzni film „What is a Woman?“  bacio je atomsku bombu u ljevičarsku medijsku arenu! To vidimo iz činjenice što se prašina s LGBTQ+ strane još uvijek nije slegla. Film je izišao prije tek nekoliko dana, a bijesne recenzije, reakcije i prijetnje pljušte sa svih društvenih mreža. 

        Film prati Matta Walsha, konzervativnog komentatora Daily Wirea, kako razotkriva što je to transrodni aktivizam i što se dogodilo američkom umu i zapadnoj kulturi općenito. Dokumentarac ima gotovo sokratovski pristup u kojem se sugovornika vještim pitanjima dovodi do situacije da preispita svoje stavove i dođe do istine. Walsh traži renomirane ljevičarske autoritete na tu temu i uz ugodan razgovor  ih prisiljava da uvide vlastite nedostatke i kontradikcije u svom razmišljanju. Njegova strategija nije raspravljanje, već racionalno i pomalo komično razotkrivanje laži – baš poput Sokrata. 

        Walsh  kroz cijeli dokumentarac svoje sugovornike pita jednostavno pitanje: Što je žena? Odgovori koje je dobivao ostavit će vas u šoku. Možda su još apsurdniji argumenti (ako se to tako može nazvati) koje njegovi sugovornici koriste kako bi potkrijepili svoje bizarne tvrdnje. Na kraju je pomalo tragikomično gledati kada im se Walsh makne s puta i dopusti im da se sami iskreno osramote.

        Za progresivnu ljevicu ništa manje neugodan nije ni Walshov susret s pripadnicima afričkog plemena Maasai u Keniji, koji se otvoreno smiju sugestiji kako žena može imati penis ili da su neki ljudi "neodređeni" po pitanju spola. 

        Walshov razgovor s Maasaiima otkriva ključnu činjenicu o rodnoj dekadenciji na Zapadu nakon 1960-ih. Čini se da su za Maasaije muškarci i žene bitno različiti. Žena nije samo „netko“ s određenom vrstom anatomije, već netko tko tu anatomiju koristi za određenu svrhu, a to su rađanje i odgoj djece. Za zapadne feministice biti žena znači imati „određenu opremu“ i možda "proživljeno iskustvo žene" koje dolazi s tom opremom, no to "proživljeno iskustvo" ne mora uključivati (a možda ni ne bi trebalo uključivati) bilo koju od tradicionalno ženskih uloga.

        Pogledali smo dokumentarac i toplo vam preporučamo da i vi učinite isto, pogotovo oni koji žele saznati nešto više o problemu transrodnosti. Na žalost, ne možemo više govoriti da je to problem samo Amerike i dalekog Zapada - ta realnost je već u Hrvatskoj. Svaka majka i svaki otac imaju dužnost zaštiti svoje dijete od ove nove pošasti i dati im odgovore na njihova pitanja. Najbolja prevencija je informiranje u istini. Ako odgovore ne dobiju od nas, sigurno će ih dobiti iz krivih usta. A onda može biti prekasno.