Eva

Ova osoba ne postoji u realnosti konkretne osobe, a krije se u svakome. Isus je tragove ove osobe našao u Petru, ali zbog prevelike Božje milosti i ljubavi iskazane prolivenom krvlju na križu i zbog čudesnoga dara Duha Svetoga, milost je nadjačala. Kod Petra sve je pošlo novim putem. U jednom trenutku Eva je uzela ime Juda.

(Iv 4, 5-42)

        Cezareja Filipova bio je zanimljiv grad u Isusovo vrijeme. U njemu su se susretale kulture i religije tadašnjega svijeta. Zajedno su bili rimski i grčki hramovi i židovska sinagoga. Filozofi, učitelji, trgovci donosili su u Cezareju sve što je svijet nudio. Isus zajedno s učenicima gleda grad i zna pravac kamo ide. Traži od učenika da kažu što vjeruju i kamo žele ići. Na te ranjene i nedefinirane ljude Isus računa i s njima želi sagraditi Crkvu. Isus u Cezareji susreće palu Evu i paloga Adama. Ovo je razmišljanje o Evi koja je tada živjela u Cezareji Filipovoj. Ista Eva danas živi u metropoli jednoga velikog grada. Ili živi tu pored vas, u vašemu susjedstvu. Oprostite, prije nekoliko dana Evu sam susreo u jednome dragom prijatelju. A jutros sam je prepoznao u sebi pa zato o njoj pišem.

        Eva ima 23 godina. Prije 65 godina imala je isti broj godina. Nekada je malo starija. Jednoga dana u rujnu godine 1966. u večernje sate, preko Peristila u Splitu naišao je mladić i vidio Evu kako sjedi i svira gitaru. Puno ljudi bilo je oko nje. Neki su pjevali, a neki su samo slušali i gledali. Nakon četrdeset i jednu godinu, isti onaj što je tu bio prije četrdeset i jednu godinu, ponovno prolazi istim putem, u isto doba dana. Eva i dalje na istome mjestu sjedi i svira gitaru. Ovoga puta nisam bio siguran tko je bio Eva. Ili djevojka koja je svirala gitaru ili čovjek koji je naišao nakon četrdeset i jednu godinu. Poznavali su Evu u Cezareji Filipovoj. Tu je stoljećima živjela. U vrijeme Francuske revolucije bila je bliski suradnik Robespierrea. Imala je ugledno mjesto kod boljševika. U Partiji znala je sve tajne. Kod nacista bila je osoba od povjerenja i bila je bliska velikome vođi. Sklonila se kad su ih vodili u logore. U kapitalizmu glavna je za komunikacije s afričkim zemljama. Stručnjak je za dugove siromašnih zemalja. Inteligentna je i lijepa, i član je tajnoga pokreta otpora. Bavi se političkim znanostima. Ima visoku plaću. Dobrovoljno radi i predstavlja se kao volonter. Zaljubljena je u mir. Svi je poznaju s televizije. Vodi jednu ustanovu UN za prava žena i djece. Kažu da je utjelovljenje pravednosti i dobrote. Jedno vrijeme radila je u Vatikanskoj komisiji koja se bavila pitanjem uloge žene u svijetu. Ime joj je Eva, ali može joj biti ime i Adam, i Marija, Jane i Amber, i Elio ili Kon Hu.

        Može imati ime vašega sina ili kćeri ili čak vaše ime. O nacionalnosti ne govori. Voli one koji su ugroženi i koji žive s onu stranu granice. Kad je rat, ona vodi jednu humanitarnu organizaciju. Kad je Ukrajinka, onda za sebe kaže da je Mostarka. Rado bi bila Talijanka. Nosi francusku putovnicu. A ponekada i neku drugu. Često putuje na Daleki Istok. Voli zemlje Južne Amerike i rado ide kod prijatelja koji tamo žive. Voli zidove kojima su oni ogradili svoje kuće. Redovito ne zna kamo će sutra putovati. Sve zavisi kamo će je neka nevidljiva sila ponijeti. Brazilka je kad se igra važna utakmica, i tada nosi žuto. Voli obitelj i sve zna o djeci. Drži predavanja o ptičjoj gripi i prodaje cjepivo protiv spomenute bolesti. Svoga supruga još nije vidjela. Voli obiteljski život, ali smatra da bi je obiteljski život odijelio od važnih stvari. Zaljubljena je u ekologiju i upravo se vratila iz Davosa. Voli djecu i piše za njih poučne priče. Rado se predstavlja kao katolkinja. Nedjeljom radi poslove koje nije stigla uraditi u subotu. Vjeruje. Na misu ne uspije otići jer voli ujutro spavati. Bavi se jogom i kad bi joga bila umjesto mise, tada bi čitala misna čitanja. Voli Papu. Zaljubljena je u Indiju i poučava svoje prijatelje o tajnama istočnih religija. Ne slaže se s učenjem o moralnim načelima koje Crkva propovijeda. Vjeruje da je Crkva nepravedna prema ljudima iz gay zajednice. Kaže da Crkva ne razumje suvremenog čovjeka. Udata je za Afrikanca, ali je zaljubljena u prijateljicu iz svoga grada i s njome ide na izlete. Njih se dvije zajedno bore za prava.

        Čvrsto vjeruje da vjerovanje treba mijenjati. Zastupa slobodu vjere i kaže da vjernicima ne treba nametati zakone. Duboko je uvjerena da vjernici ne trebaju ići u crkvu, da to nije potrebno. Bori se za zakon da se trava legalizira. U Južnoj Americi hrani se vegetarijanski. Sjeća se kako je njezina baka puno molila. Nažalost, nema slobodnog vremena za molitvu. Gleda nove filmove i turske serije. Živi u braku, ali muža u zadnje vrijeme ne viđa. Nije se stigla civilno vjenčati. O crkvenom vjenčanju nije razmišljala. Nedavno, i pored pilule i spirale, postala je trudna. Ne voli pobačaj i bori se za pravo irskih feministica. Nije imala vremena roditi jer kaže da ima važnih poslova. Voli djecu. Voli Lijepu našu. Živi u zemlji koja joj više daje i u kojoj su manji porezi. Voli glazbu svoje domovine. Poklonik je afričkih ritmova koje sluša na ulicama velikih karnevala. Bavi se znanosti i proučava sudbinu iz kretanja zvijezda. Zagovara popularnu krilaticu: Kupuj hrvatsko. S prijateljima uživa u izletima u Trst i tamo se odijeva. Sada radije ide u Mađarsku. Svoj novac drži u banci jednoga dalekog otoka. Voli tamošnje kamate i bankare. Njezin prijatelj je poginuo u ratu. Njegovu djecu zove telefonom i za njih je kupila kolekciju DVD. Ljetuje najradije u Indiji, a ponekad i dalje. Zaljubljena je u slobodu. Stoga joj vlast i policija smetaju. Ne voli predsjednike. Uvijek je u oporbi. Zapovjednik je interventne policijske jedinice za krizna područja u Africi. Nosi crno i voli motore. U Bibliji nju zovu Eva. Svako vrijeme daje joj svoje ime. Pojavljuje se nekada kao muškarac, a opet nekada kao žena. Voli visoke pozicije i sve bi dala da visoko ostane. U filmovima glumi plemenite i humane žene. Portretira obične ljude s ulice. Zanimaju je njihovi strahovi i slabosti. Ruši heroje ma koji god bili. Njezine tajne čuvaju posebno obučeni specijalci. Mladiće i djevojke uči kako se moderno oblačiti. U New Yorku voli talijanska jela, a u Texasu američka. Sretna je kad vidi mlade da se ponašaju kao ona.

        Vaša kćerka i sin nikada je nisu upoznali, ali znaju da postoji; u sebi osjećaju njezin duh i stalno je traže. Ponekada osjećaju i misle da je upravo ta osoba njihov najveći prijatelj i heroj, da ih razumije. Nju neprestano traže u filmovima, časopisima, na Internet stranicama i u barovima. Ne znaju gdje je i još je nisu susreli, ali i dalje za njom tragaju. Često je vide u licima slavnih zvijezda, u glumcima, pjevačima i bogatašima. Nikada je ne vide u roditeljima. Ova osoba ne postoji u realnosti konkretne osobe, a krije se u svakome. Isus je tragove ove osobe našao u Petru, ali zbog prevelike Božje milosti i ljubavi iskazane prolivenom krvlju na križu i zbog čudesnoga dara Duha Svetoga, milost je nadjačala. Kod Petra sve je pošlo novim putem. U jednom trenutku Eva je uzela ime Juda. Jedanput je Ivan XXIII. imao dug i težak dan. Prije spavanja došao u kapelicu i htio sat vremena ostati u molitvi. Nije išlo. Umoran i iscrpljen, nakon nekoliko minuta uzaludnih pokušaja, ustao se i rekao: „Gospodine, Crkva pripada tebi. Ja idem spavati.“ Isus kaže da je to njegova Crkva i da će je on sagraditi. „Ti si Petar – stijena, i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata pakla neće je nadvladati.“ Gospodin računa na Evu, na Evu u Tebi, na čovjeka u tebi. Zato pozva Petra. Isus te poznaje, ali ipak računa na tebe. I na mene. Na nama će Crkvu svoju sagraditi. Nikoga drugoga ne želi niti ima. Krist u tebi čini sve novo. Dolazeći Petru, Isus dolazi Evi i Adamu. Dolazi čovjeku. Isus gleda Petra – toga slaboga i plašljivoga čovjeka – i sve svoje njemu daje, sve u njega ulaže, pa i samoga sebe. Daje mu i nebo i zemlju. Dolazi čovjeku koji nema ni ime ni prezime, ni karakter. Tom bezimenom čovjeku Isus daje ime. Od danas ti si Petar. Čineći dobro, bit ćeš nov čovjek i na tebi svakoga dana gradit ću svoju Crkvu. Tada će s tobom Bog stvoriti novu obitelj, nov narod i nov svijet.

        Zbunjeni Evinim glasovima koji dolaze iz naše nutrine, slušamo riječi Pape: „Mladi, ostanite ujedinjeni u katoličkoj vjeri. Nemojte pristupati vjeri kao što čini potrošačko društvo, sebično uzimajući samo ono što želi, a ostavljajući ono što ne prihvaća.“

Ti si stijena!