Drugi tjedan došašća: Subota

Gospodine Isuse, ti koji imaš moć ozdraviti i spasiti, podaj nam dara zahvalnosti te imadnemo udjela u tvojoj slavi.

Iz evanđelja po Mateju

Dok je Isus putovao u Jeruzalem, prolazio je između Samarije i Galileje. Kad je ulazio u neko selo, eto mu u susret deset gubavaca. Zaustave se podaleko i zavape: »Isuse, Učitelju, smiluj nam se!« Kad ih Isus ugleda, reče im: »Idite, pokažite se svećenicima!« I dok su išli, očistiše se. Jedan od njih, vidjevši da je ozdravio, vrati se slaveći Boga u sav glas. Baci se ničice k Isusovim nogama zahvaljujući mu. A to bijaše neki Samarijanac. Nato Isus primijeti: »Zar se ne očistiše desetorica? A gdje su ona devetorica? Ne nađe li se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca?« A njemu reče: »Ustani! Idi! Tvoja te vjera spasila!« (Lk 17, 11-19)

Jutros nam Gospodin govori o zahvalnosti. Zahvalnost je usko povezana s vjerom. Čovjek koji vjeruje zahvalan je čovjek. Desetorica gubaca se očistiše, ali samo jedan se vratio zahvaliti Isusu, sam jedan je povjerovao – samo se jedan spasio. U svijetu koji nas lišava osjećaja ovisnosti o onome Drugome, o Bogu – naučimo se vjerovati zahvalnošću za tolike darove kojima nas je Gospodin obasuo.

Molitva: Gospodine Isuse, ti koji imaš moć ozdraviti i spasiti, podaj nam dara zahvalnosti te imadnemo udjela u tvojoj slavi.

Očenaš, Zdravomarija, Slava Ocu

Molitvena nakana za danas: Molimo za dar zahvalnosti.