Zanimaju te prave vrijednosti?

U današnjem (post)modernom vremenu većina temeljnih vrijednosti je relativizirana i uopće dovedena u pitanje. Čak štoviše, o njima se sve manje i govori. Zato pozdravljamo jednu inicijativu mladih koja se ozbiljno pozabavila ovim problemom.

        Svi mi u svojoj mladoj dobi prođemo kroz određeni sustav obrazovanja. Nerijetko je to i više od 12 godina, u slučaju studiranja. Tako obrazovanje zauzima vrlo značajan i velik dio (bar vremenski) našega života. U konačnici, ono je često i presudno za naš život time što pojedinca u većini slučajeva usmjeri k njegovu daljnjem profesionalnom određenju te mu ostvarenje istoga dobrim dijelom i omogući. I upravo zbog toga je ono danas iznimno vrednovano. Jer omogućuje kompetentnost i konkurentnost u društvu – te stoga i veće šanse za „kvalitetniji“ život – cijenjeno je kao iznimno važno i neizostavno. No, također je i činjenica da je u današnjem sekularnom društvu obrazovanje (kao i skoro sve ostalo) postalo podređeno zahtjevima navedenih kvaliteta: kompetentnosti i konkurentnosti. I baš se s tog razloga ono oblikuje i usmjerava tako da omogući svojim korisnicima što veće sposobnosti i vrijednost na nemilosrdnom tržištu rada. Posljedično, jedna stvar je u školskim sustavima svakako suvišna: pouka i odgoj u moralu, kulturi i duhovnim vrijednostima čovječanstva.

        Ipak, u duhovnom odgoju sekularni sustavi obrazovanja bi trebali igrati tek drugotnu ulogu. Prvo mjesto tu pripada obitelji. Ali, kolika je samo razlika između utjecaja obitelji današnjeg društva i obitelji društava 70-ih ili pak 30-ih godina prošloga stoljeća? Dosta je navesti samo nekoliko stvari: današnje obitelji najčešće žive same, dok je prije više generacija živjelo u istom domu; današnji roditelji također mogu puno manje vremena posvetiti svojoj djeci zbog poslovnih obveza. Dodamo li ovome ogroman i nedovoljno kontroliran utjecaj koji suvremena tehnika ima na djecu i mlade (a i na roditelje!), postaje tragično jasno u kakvoj su poziciji današnja djeca i mladi glede odgoja za prave vrijednosti.

        No, Bogu hvala, između svega ovoga nađe se i poneka vrijedna alternativa. Kada je započela famozna „karantena“ – u ožujku ove godine – jedna me prijateljica uputila na online-edukaciju pod nazivom „Mladi za dostojanstvo i ljudska prava“, u organizaciji Svjetskog Saveza Mladih Hrvatska (SSMH). Nakon što sam vidio da će se čitati i raspravljati o tekstovima autorâ zvučnih imena, zainteresirao sam se i prijavio na edukaciju. Što je tijek edukacije sve više odmicao, moja strast i zanimanje za teme iste bila je sve veća. Ideje s kojima sam se u edukaciji susretao pružale su upravo ono maloprije navedeno što nedostaje: odgoj i obrazovanje za nutarnje vrijednosti, za vrijednosti i vrline koje čovjeka čine čovjekom, oplemenjuju i obogaćuju duh, stvaraju kvalitetne i čestite pojedince te tako i bolje društvo. Ako je išta od središnje važnosti za čovjekov život, onda je to svijest o vrijednosti ljudske osobe – svakog čovjeka kao takvog – koja oblikuje čovjekovo ponašanje prema sebi samome i drugima. Zato u samom fokusu edukacije jest ljudska osoba s njenim nepovredivim dostojanstvom. Upravo je to jedna od apsolutnih vrednota, dio baštine zapadne kršćanske civilizacije, koja danas podliježe raznim manipulacijama i podlim suptilnim interpretacijama (dovoljno je spomenuti pobačaj i eutanaziju). Ideje o kojima se također raspravlja, usko povezane s prethodnom, jesu ideje slobode, solidarnosti, kulture, ljepote, relativizma… Sâm zadnji dio edukacije pomaže polazniku uvidjeti kako se u međunarodnim dokumentima govori o ljudskim pravima: uočiti različite nijanse, izvrtanja i suptilne krinke. O svemu ovome razgovara se pod vodstvom mentora u grupi s ostalim mladima.

        Zato mi je neizmjerno drago što za nekoliko tjedana počinje novi „turnus“ edukacije. Nadam se da će se još više mladih zainteresirati za ove teme te ih integrirati u svoj život, osobito svoje društveno djelovanje. Svim zainteresiranima toplo preporučam pohađanje ove edukacije. Svakako treba pohvaliti trud članova SSMH-a koji edukaciju nude potpuno besplatno.


Online edukacija – Mladi za dostojanstvo i ljudska prava (klikni za više)