Recenzija filma Nefarious

Film preporučamo svima koji su stariji od 10 godina, posebno mladima, časnim sestrama i svećenicima koji ovaj film mogu pustiti na svojim katehezama i vjeronaucima kao jako dobar materijal. Možete ga pogledati u svojim obiteljima ili s prijateljima i uvjereni smo da će potaknuti mnoga pitanja i odlične razgovore.

        Želimo vam predstaviti film koji je nedavno izašao i preporučiti da ga pogledate što prije. Scenski i redateljski tim Chucka Konzelmana i Caryja Solomona (God's Not Dead, Do You Believe?, Unplanned) objavio je 14. travnja svoj novi film - Nefarious. Možda će vas začuditi što vam fratri preporučuju horor film (koji zapravo i nije horor, već radije psihološki triler), ali uvjereni smo da vam neće škoditi.

        Film Nefarious je jedan od rijetkih filmova u zadnje vrijeme koji nastoji duhovno izgraditi čovjeka. U holywoodskom moru golotinje, vulgarnosti i nasilja sve teže je pronaći film koji jedna prosječna kršćanska obitelj može zajednički pogledati. Zato nam je drago kada naiđemo na određeni sadržaj koji nije štetan za dušu, a istovremeno je dobar za duhovni život te ga možemo podijeliti s vama.        Radnja se vrti oko zatvorenika i masovnog ubojice (Sean Patrick Flanery) koji je radi svojih zločina osuđen na smrtnu kaznu na električnoj stolici, ali ne prije nego što gostujući psihijatar (Jordan Belfi) utvrdi je li psihički zdrav i prikladan za takvu presudu. Zatvorenik je zapravo opsjednut demonom koji se zove Nefarious, a njegov sugovornik je ateist i psihijatar koji ima poteškoća vjerovati i prihvatiti bilo što što nije znanstveno dokazano i utemeljeno. Većina radnje odvija se u zatvorskoj prostoriji za ispitivanje kroz dijalog između zloduha i ateističkog psihijatra, koji je prototip današnje zapadne civilizacije i modernoga čovjeka.

        Film je napravljen po uzoru na roman Nefariusova zavjera (A Nefarus plot) Stevea Deacea u kojemu demon govori kako je uništio Ameriku. Dijelovi romana su preuzeti i doređeni te je tako napravljen scenarij ovoga filma. Film su radili kršćani i praktični vjernici kojima je stalo da poruka evanđelja dođe do širih masa.

        Redatelj je kroz ovaj film na fantastičan način prikazao osnove angelologije i demonologije. Začudio sam se s kolikom je točnošću obrađena narav anđela, njihove instance, stanje prije pada,  posebna primjena anđeoske volje i još mnogo tema koje detaljno opisuje sveti Toma Akvinski u svojoj Summi Theologiae. 

        Nefarious je prije svega „debelo“ kršćanski, odnosno katolički film, jer na moderan i zanimljiv način prikazuje ontološku realnost koju Katolička crkva oduvijek uči svoje vjernike. Vlč. Darrin Merlino, CMF, koji je bio svećenik-teološki savjetnik u filmu (a također je glumio zatvorskog čuvara u filmu), pobrinuo se da sve bude u skladu s ispravnom teologijom i istinama naše vjere.

        Gluma u filmu je stvarno genijalna, a posljednji put kad me je netko svojom glumom na sličan način iznenadio jest Joaquin Phoenix u filmu Joker iz 2019. No Sean Patrick Flanery (Nefarious) je itekako pokazao što može. Posebno upečatljiva i jeziva scena je ona u kojoj demon opisuje radost abortusa koji se u tim trenucima trebao dogoditi, a kada se dogodio, njegov svojevrsni orgazam pretočen u usklik „cijeli pakao se raduje!“, ledi krv u žilama i nikoga neće ostaviti ravnodušnim.        U jednoj drugoj sceni odlično je prikazan liberalni hippie svećenik, koji je pozvan da pomogne u utvrđivanju autentičnosti navodnog opsjednuća, koje je, naravno, odbacio i time uvelike razveselio demona. I kroz tu scenu se može vidjeti problematična slika dobrog dijela današnjeg klera koji više ne vjeruje ni u šta, a kamoli u zloduhe. Oni sve pripisuju psihološkoj bolesti i smatraju kako se moramo probuditi iz srednjovjekovne iluzije o opsjednućima te takvim ljudima (onima koji stvarno pate od tlačenja zloduha, a ne psihički bolesnicima i duhovnim hipohondrima) pomoći terapijom, lijekovima i razgovorom.

        Film je pomalo jeziv i uznemirujuć, ali ne na negativan način. Na mene je ostavio dubok dojam i podsjetio me je na ono što tako lako zaboravljamo, a to je da se na ovom svijetu odvija bitka između dobra  i zla. Potrebni smo Božje milosti jer smo jako slabi, i zbog toga je potrebno znati tko je naš neprijatelj i što on sve čini kako bi nas udaljio od Boga. Scene gdje Nefarious opisuje strašne planove za čovječanstvo i općenito ljudski rod podsjećaju na legendarno djelo C. S. Lewisa Pismo starijeg đavla mlađem.

        Demon Nefarious kroz cijeli se film razmeće svojom nadmoćnom inteligencijom spram ljudskih bića, a to pokazuje kroz mnoge primjere u kojima ljude kroz grijeh navodi u propast. To je bitna stvar za zapamtiti, jer mi često nismo svjesni da imamo posla s izuzetno inteligentnim bićem koje ne spava, ne odmara se i ne jede, već mu je pažnja od 0 do 24 usmjerena na naše uništenje.

        Nadalje, film je pravo osvježenje jer je, konačno, teološki ispravan. Zadnjih desetljeća doživljavamo pravu invaziju očajno loših filmova koji tematiziraju egzorcizam na iskrivljen i potpuno neistinit način, kao što su: Papin egzorcist, Obred, Egzorcist, Posljednji egzorcizam, Đavolji plijen i još puno njih.

        Svjesni smo da mediji, a tako i filmovi, imaju pedagoški i informativni element, no još uvijek nismo svjesni koliko loše stojimo s kršćanskim filmovima i koliko zaostajemo za svijetom što se tiče medija. Ako mi ne nudimo pravi medijski sadržaj, sekularni mediji će ga sigurno ponuditi jer dobro znaju što je ljudima zanimljivo. Kada govorimo o ovim temama, vidimo da su naši vjernici jako nepoučeni, iako ih te stvari itekako zanimaju. I kada ne dobiju ispravne informacije od ljudi koji bi o tome trebali nešto znati i druge poučavati (svećenici i biskupi), narod onda traži odgovore kod upitnih izvora ili, primjerice, iz gore navedenih filmova. 

        Priroda ne trpi prazan prostor i zato se ne trebamo čuditi kada nam narod vjeruje u svašta i sluša savjete od samoprozvanih stručnjaka/svećenika koji zapravo nemaju pojma o čemu govore. Iako lupaju sve i svašta, kod običnoga naroda takvi svećenici dobivaju kredibilitet samo zato što nitko drugi ne zna ili ne želi govoriti o tome. I zato, da bismo ubuduće spriječili širenje dezinformacija koje često čujemo od duhovnih šarlatana koji s ambona traže osobnu senzaciju i samopromociju, mi trebamo prije svega vjerovati i proučavati bogatu riznicu naše vjere koja je ogromna. Tada ćemo znati odvojiti floskule od realnosti i savjete kompetentnih od onih koji to nisu.

        Film je već recenziran od nekoliko pravih egzorcista, koji se slažu da je Nefarious najvjerodostojnije prikazao ponašanje demona u stvarnosti prilikom obreda. To je još jedan dobar razlog da ovaj film pogledate i da nešto korisno saznate iz toga. 

        Film preporučamo svima koji su stariji od 10 godina, posebno mladima, časnim sestrama i svećenicima koji ovaj film mogu pustiti na svojim katehezama i vjeronaucima kao jako dobar materijal. Možete ga pogledati u svojim obiteljima ili s prijateljima i uvjereni smo da će potaknuti mnoga pitanja i odlične razgovore. Nema psovki, golotinje i nasilja, tako da je siguran za gledanje. Scena smaknuća zatvorenika je prikazana bez cenzure i za neke osobe i djecu to bi mogao biti malo neugodan prizor zbog kojeg bi morali zatvoriti oči. Ali, sve u svemu, ništa problematično s obzirom na sve ono što današnja djeca gledaju.

        Nadam se da će vas ova kratka recenzija potaknuti da pogledate ovaj super film i da će se u budućnosti probuditi svijest o bitnosti medija i njihovom utjecaju kao snažnoga evangelizacijskoga sredstva. Svima nam je već dosta crvenila i sramote kada iziđe novi „katolički“ film o svecima ili o nečem drugom, jer to nerijetko bude školski primjer debakla. Crkva kao moćna institucija ima potencijal da napravimo svoj mali „kršćanski Hollywood“ koji će donositi Radosnu vijest svakomu tko posjeduje mobitel i internet, a ne da potvrđujemo činjenicu da više sličimo niskobudžetnom Bollywoodu kojemu je govor o medijima još uvijek svemirska tehnologija, iako smo u 21. stoljeću.