Tko je za mene sveti Franjo

Ove godine smo pitanje tko je za tebe sveti Franjo stavili pred (sa jednom iznimkom) članove zajednica koje omogućuju crkveni život u našem malom samostanskom bratstvu u Dubravi. Ovo je način da zahvalimo tim ljudima što iz tjedna u tjedan dolaze u prostorije naše crkve i samostana i time nama daju priliku da zajedno radimo u službi Božjoj. U nastavku pročitajte njihove odgovore.

Čitajući i razmatrajući o životu sv. Franje uvijek me potakne na razmišljanje Franjina ljubav prema Isusu Kristu, Blaženoj Djevici Mariji i "bratu" pored sebe.U Godini kada franjevci svih redova spominju obljetnicu 800 godina porcijunkulskog oprosta, trebamo si podsvjestiti što znači porcijunkulski oprost, što nam je to Franje izmolio od Gospodina: oproštenje i oprost svima od svih njihovih grijeha, od krštenja onih kojih se sjeća i onih kojih se ne sjeća, ako primi pokoru od svećenika u ispovijedi, raskajana srca i ponizan, te ga svećenik, pošto mu odredi pokoru, odriješi.
Gospodine Isuse, hvala ti na daru (oprostu) kojeg si nam udijelio (na molbu sv. Franje i zagovor Blažene Djevice Marije) da se možemo svi spasiti. Ili kako je sv. Franjo rekao kod posvete crkve svete Marije Anđeoske: "Želim vas sve poslati u Nebo!"

Dragica Laštro, ministra OFS-a Dubrava


Što god više godina mog života prolazi, postaje mi jasnije da život nije lak i da je život neprestana borba. Tome u prilog, sve češće se baš jako rastužim kad razmišljam o tome koji su trendovi u ovome gradu, u ovoj državi, u „naprednom“ svijetu jer se bojim da je to put u propast, put u neki zabavni besmisao. Nekad se osjećam kao da sam zalutala u svijet kojem ne pripadam. U takvim trenucima osjećam povezanost između sebe i Franje. On je moja srodna duša, pogotovo u teškim trenucima. Razumije osjećaj otuđenosti i borbe sa samim slabim sobom da bi se dalo smisla svakodnevnom ustajanju, radu, dobitcima, gubitcima, prijateljstvu, ljubavi, žrtvi, razočarenjima. Franjin primjer mi dokazuje da Gospodin sve okrene na dobro onima koji ga ljube, onima koji slijede njegov put, koliko god to nedostižno i lažno nekad izgledalo. Ne tražim i ne želim instant plodove, instant radost… Želim pravu radost, onu koju je Franjo osjećao i u snazi koje je živio. U svome životu osjećam darovane mi Božje blagoslove koje nisam zaslužila, ali mi služe kao dokaz da me Bog voli, baš mene, a tako sam često nezahvalna i nesvjesna toga. Željela bih prihvaćati svoje križeve s mirom, biti pouzdana u Božju ruku nad sobom, sigurna u svoj cilj i svoj put. Nisam mu ni blizu po mudrosti i svetosti, ali želim biti kao Franjo. Get holy or die tryin'!

Marina Musa, OFS Dubrava


Kada je franjevaštvo na ovaj ili onaj način dio čovjekova života, on je sklon uporabi raznih klišeja u opisivanju Svetog Franje. Ne treba od toga bježati, on doista ima zašto biti uzorom u nasljedovanju Krista. Možemo reći da je bio nesvakidašnja pojava, kako u svom, tako i u našem vremenu. No ono što me uvijek iznova oduševljava jest mogućnost zavirivanja u njegovu svakidašnjost, takoreći običnost i povrh svega ljudskost. Znaš ono kad se kao grešno biće izvlačiš govoreći “Ma lako je bilo Isusu, on je i Bog…”? E pa Franjo to nije bio. On je bio običan, najobičniji čovječuljak koji je čitavim svojim bićem odgovorio na Božji poziv i pri tome ga nipošto nisu mimoišle svakojake borbe. Zar to nije ohrabrujuće?

Lucija Stipić, OFS Dubrava


Za mene ti je sveti Franjo prijatelj koji je uvijek bio tu negdje, ali sam ga tek prije koju godinu prepoznao. Da budem malo precizniji, u osjetljivim godinama odrastanja, uz dobru dozu problema koji su me snašli, različiti habiti su priskakali u pomoć i svojim primjerom pokazali prave vrijednosti. On je davnih dana postao i do danas ostao moja motivacija. Nisam živio u njegovu vremenu niti ću ikada upoznati njegov izvorni lik, ali je danas tako postojan da mi to zapravo i nije potrebno. Fascinantan mi je cijeli taj put na kojeg smo se svi prikačili. Od jednog čovjeka zagledanog u lice Božje nastade ovoliki puk. Tražiti neku negativnu stvar vezanu za njega bi bilo ravno traženju mojih ključeva od auta koje sam ljetos posijao u Jadranskom moru. Treba biti raznolik, ali siguran sam da ću preko njega tražiti pravi primjer svega - misli, riječi ili djela i uvijek pronaći ono potrebno.

Ivan Arapović, predsjednik Frame Dubrava


Za mene je sveti Franjo podsjetnik da Bog bira 'čudake' i 'lude' da vrše Njegovu volju, on je konstantan pratitelj u mom životu koji me uvijek iznova upozorava i potiče na mom putu, i iznad svega, sv. Franjo je prijatelj i inspiracija.

Iva Burazin, Frama Dubrava


Za mene je sv. Franjo životni put. Naime, za mene je on više od sveca, od obične osobe, jer prema zapisima i pričama koje sam čuo ili čitao o njemu mogu si predočiti sv. Franju kao životni put u kojem, dakako, nije sve idealno, ali svakako put koji me približava Kristu. Po njegovu primjeru dobivam snagu za lakše razumijevanje ljudi i situacija u kojima se nalazim te kroz njega pokušavam ostvariti bolji odnos s Bogom u kojem sve prepuštem Njemu.

Pavao Križić, Frama Dubrava


Sveti Franjo je za mene osoba koja mi daje primjer istinskog življenja evanđelja,  kako se treba slijediti Isus Krist, osoba koja me poziva na svetost. Za mene je sv. Franjo velika potpora u odrastanju, On je glas razuma i savjesti u meni. Na nekim njegovim životnim situacijama se može dosta naučiti i zaista Franjo meni otvara oči da drugačije gledam na svijet. Odrastanje uz sv. Franju u Franjevačkoj mladeži je za mene odličan oslonac, jer kada god mi je teško, njemu se obratim, u njemu nađem utjehu, nađem nešto što me ohrabri. Sv. Franjo mi pomaže da se izgradim kao čovjek i kao vjernik. Sv. Franjo, hvala ti što si uvijek za mene!

Mislav Zadro, Frama Dubrava


Sv. je Franjo u svakom stvorenju Bogu rekao DA. Nemojmo mu se diviti, nego ga nasljedujmo!

Diana Parac, Mješoviti crkveni zbor, Dubrava


U svojoj poniznosti donio je svjetlo siromašnima i poniženima. I danas, u ovom komercijaliziranom svijetu najviše nam je potrebno Franjino razmišljanje Kao putokaz.

Jetko Lebo, Mješoviti crkveni zbor, Dubrava


Siromah koji me naučio da se bogatstvo nalazi u samom čovjeku, da biti van kalupa kojeg nam svijet postavlja ne znači nužno nešto loše. Svojim životom približio mi je Evanđelje na razinu shvaćanja grešnog čovjeka.
Lucija Tojčić, zbor Susret, Dubrava


Sveti Franjo je inspiracija!

Monika Pešorda, zbor Susret, Dubrava


Tko ili što je za mene sveti Franjo? Za mene je sveti Franjo povećalo kojim promatram Boga. Čovjek koji mi jasno i slikovito pokazuje kako doći bliže Bogu. Najviše me fascinira njegova logika približavanja Bogu - nikad nije dovoljno blizu, nikad nije dovoljno dobar, nikad nije dovoljno. Uvijek je potrebno više i ispočetka. Uvijek je potrebno umnažati. I u svemu što je radio, pomagao i darivao se drugima, činio djela pokore (postio i sl) nije nikad rekao ne mogu više, ne da mi se, kad će to više bit gotovo. Naprotiv on je bio zahvalan na prilici što to može činiti. I ja želim doći bliže Ljubavi. Zato u sv.Franji vidim primjer života jer je on u tome uspio. On je stvarno uspio u životu, a nije ima ništa.

Marko Pranjić, OFS Kaptol