Sveti Ivan Kapistran

Jedan je od najvećih propovjednika svih vremena. Branio je Europu od turske najezde. Porazio tursku vojsku pod Beogradom. Umro je u Hrvatskoj, u franjevačkom samostanu u Iloku.

       Sveti Ivan Kapistran rođen je 24. lipnja 1386. godine u mjestu Capistrano, nedaleko od Napulja. Bio je plemić i doktor prava. Kralj Ladislav ga je imenovao gradonačelnikom Perugije. Ivan je bio jako bogat. Od građana pobunjenika bio je svrgnut s mjesta gradonačelnika i bačen u zatvor. Svi su ga ostavili, sve mu je bilo oduzeto, a žena mu je umrla od tuge. 

       Ivan je u tamnici odlučio ući u franjevački samostan. Izašavši iz zatvora, kao tridesetogodišnjak oblači franjevačko redovničko odijelo, a potom je zaređen i za svećenika. Učio je od misionara Bernardina Sijenskog, a kasnije je i on postao putujući propovjednik. Propovijedao je po cijeloj Europi, a u Češkoj je obratio mnoge krivivjerce. U Beču je bio pozvan od samog cara da propovijeda. Na misionarskom putu pratilo ga je 12 subraće pomoćnika. Često je propovijedao na gradskim trgovima jer mnoštvo koje ga je slušalo nije moglo stati u crkve. S propovjedaonice bi se doticao i politike. Protivio se visokim kamatama, a uspijevao je i izmiriti posvađane gradove i vladare. 

       Nakon što su Turci 1453. godine osvojili Carigrad, pokušali su zagospodariti cijelom Europom. Ivan Kapistran sakupio je kršćansku vojsku i uzdajući se u Božiju pomoć krenuo na Turke i porazio ih.
Ivan je umro od kuge 23. listopada 1456. godine u Iloku. Za njegov se grob ne zna. 

Sveti Ivane Kapistranski, moli za nas!