Biskup iz franjevačke obitelji

Na kraju biskup Košić je zahvalio svima okupljenima na podršci i na daru, križu sv. Damjana koji je primio nakon zavjeta, te je istaknuo kako je važno da Crkva bude jednostavna i da oni koji imaju službe u Crkvi budu braća svima.

 
Sisački biskup položio je u nedjelju 4. svibnja na svečanom misnom slavlju u sisačkoj katedrali doživotne zavjete u zajednici Franjevačkoga svjetovnog reda, uzevši ime brat Vlado Kvirin. U to je mjesno bratstvo OFS-a iz Hrvatskog Čuntića biskup Košić stupio prije godinu dana u župnoj crkvi Sv. Bartola u Hrastovici, ulaskom u njen novicijat.
 
Zavjetne obrede i misno slavlje predvodio je vikar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ivan Matić, a koncelebrirali su duhovni asistent mjesnog bratstva fra Petar Žagar, područni duhovni asistent fra Milan Krišto, gvardijan u Kloštar Ivaniću fra Tomislav Božiček, kancelar Sisačke biskupije mons. Marko Cvitkušić, katedralni župnik preč. Marko Karača, franjevci Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda s područja Biskupije, kao i predstavnici zajednice iz Zagreba, Samobora i Karlovca, te predstavnici franjevaca konventualaca, franjevaca kapucina i franjevaca trećeredaca.
 
Uz brojne Siščane slavlju su nazočili i članovi Područnog bratstva bl. Alojzija Stepinca predvođeni nacionalnim ministrom br. Stjepanom Kelčićem i područnom ministrom s. Brankom Černugelj, a u ime OFS-a biskupove zavjete je primio mjesni ministar br. Marijan Vujnović.

U homiliji fra Ivan Matić zahvalio je bratu biskupu što je dao potvrdan odgovor da želi živjeti po uzoru na sv. Franju Asiškog, svjedočivši i na taj način svoju ljubav prema Kristu i Crkvi. Propovjednik je istaknuo i kako je važno svakoga dana života Kristu reći svoj „da“ za njega. „Evo u ovom slavlju smo čuli i čut ćemo u obredu ponovo riječ 'da'. Brat Vlado će ih izreći na ovaj dan evanđeoskom načinu života koji je Gospodin darovao Crkvi po Franjinoj karizmi, ali i duhovnosti koja je od samoga početka pozvana da izgrađuje zajedništvo i Crkvu. Na samom početku raspeti Krist govori sv. Franji 'Franjo idi i popravi moju Crkvu'. Te riječi govori Gospodin svima nama, a danas na osobit način tebi brate Vlado koji si pastir ove Crkve. Kako li su silne i snažne te riječi našeg Gospodina koje u svakom od nas odzvanjanju kao riječi istine i čežnje jer Krist u svojoj ljubavi želi izgraditi zajedništvo i Crkvu“, poručio je propovjednik te još izrazio svoju radost, radost cijelog reda i provincijala fra Ilije Vrdoljaka na ovom slavlju.
 
Nakon popričesne molitve u ime duhovnih asistenata, prisutnih franjevaca i svećenika Biskupije biskupu na doživotnom zavjetovanju i u ulasku u franjevački svjetovni red i franjevačku obitelj čestitali su fra Tomislav Božićek, preč. Marko Karača i ministar mjesnog bratstva iz Samobora br. Željko Tot koji je i predao biskupu rezultate zajedničke akcije franjevačke mladeži i OFS-a iz Samobora „Anđeo anđelu“, 15 000 kuna za Caritas Biskupije, a koji će ih proslijediti vjernicima pogođenima poplavama.

Na kraju biskup Košić je zahvalio svima okupljenima na podršci i na daru, križu sv. Damjana koji je primio nakon zavjeta, te je istaknuo kako je važno da Crkva bude jednostavna i da oni koji imaju službe u Crkvi budu braća svima, ne samo u OFS i među franjevcima koji to promiču, nego među svim vjernicima. „I mi biskupi i svećenici smo samo braća i molio bih vas da me više ne zovete oče, jer po ovoj mojoj pripadnosti braći franjevcima ja sam samo brat, a i to je ono što je Isus rekao da nikoga ne zovemo ocem na zemlji jer je samo Otac na nebu, niti vođom i učiteljem jer je samo jedan Krist Gospodin, nego svi smo mi braća“, zaključio je biskup Košić.