Svećeničko i đakonsko ređenje naše braće

U subotu, 10. travnja 2010., u samostanskoj crkvi svetih Petra i Pavla u Mostaru, na večernjoj svetoj misi u 18 sati,dijecezanski biskup mons. Ratko Perić podijelio je svete redove dvojici đakona i jednom svećeniku.


Za svećenika je zaređen fra Vine Ledušić, a za đakone fra Goran Ćorluka, te don Davor Berezovski za Mostarsko – duvanjsku biskupiju.

Slavlje mise ređenja koje je predvodio biskup Ratko, u koncelebraciji s provincijalom fra Ivanom, gen. Vikarom don. T. Vukšićem, župnicima ređenika, te još preko četrdeset svećenika, započelo je procesijskim ulazom uz zvuke orgulja. Nakon navještaja evanđelja, započeo je obred ređenja u kojem su najprije prozvani i predstavljeni kandidati za svete redove. Zatim je uslijedila biskupova homilija u kojoj se obratio ređenicima, te ih pozvao na istinitost života i svjedočenja, naglasivši posebno jednu od bitnih zadaća i poslanja, a to je naviještanje Riječi, osvrnuvši se posebno na 2 Tim 4, 1-5: “Zaklinjem te pred Bogom i Kristom Isusom, koji će suditi žive i mrtve, zaklinjem te pojavkom njegovim i kraljevstvom njegovim: propovijedaj Riječ, uporan budi – bilo to zgodno ili nezgodno – uvjeravaj, prijeti, zapovijedaj sa svom strpljivošću i poukom… budi trijezan u svemu, zlopati se, djelo izvrši blagovjesničko, služenje svoje posve ispuni.” Na kraju je biskup srdačno izrazio i radost i čestitke, najprije roditeljima ređenika, a onda Biskupiji i Provinciji. Nakon homilije i završetka samog obreda ređenja, zaređeni đakoni su prinijeli darove na oltar, a fra Vine je pristupio koncelebraciji.

Na kraju misnog slavlja riječi čestitanja i radosti uputio je i provincijal fra Ivan. Najprije je ređenicima zahvalio što su „dopustili Bogu da se uplete u vaše živote i odvažili po svećeničkom i đakonskom ređenju potpuno pripadati Kristu… “ Također je čestitao i zahvalio roditeljima, a sve vjernike pozvao na molitvu za ove kao i za buduće svećenike, đakone te redovnike i redovnice. Župni zbor pod vodstvom s. Slavice Filipović ponovno je pokazao visoku razinu te divnim pjevanjem uzveličao ovaj događaj, kao i naši bogoslovi, novaci i postulanti koji su sudjelovali u asistenciji liturgijskog slavlja.

Nakon svete mise, fotografiranja i čestitanja, uslijedila je zajednička večera za sve sudionike slavlja, kao i rodbinu i prijatelje ređenika.