Redovničko oblačenje u Mostaru

Hercegovačka franjevačka provincija Uznesenja BDM od nedjelje, 12, srpnja bogatija je za devetoricu mlade braće...

U nedjelju , 12. srpnja 2015., pod večernjom sv. Misom u 18,00 sati u prepunoj franjevačkoj crkvi Sv. Petra i Pavla u Mostaru redovničko franjevačko odijelo obukla su devetorica novaka naše Provincije i tako započeli godinu novicijata, odnosno godinu kušnje, razdoblje upućivanja u redovnički život po pravilu sv. Franje. Fratrima su tako postali:

Fra Josip Duvnjak, župa Sv. Ante Padovanskoga – Šuica,

Fra Franjo Ćorić, župa Krista Kralja – Čitluk

Fra Nikola Drljepan, župa Sv. Franje Asiškoga – Čapljina

Fra Ivan Hrkać, župa Uznesenja BDM – Široki Brijeg.

Fra Daniel Majstorović, župa Sv. Mihovila Arkanđela – Drinovci

Fra Jozo Malić, župa Presvetoga Srca Isusova – Kongora

Fra Franjo Markić, župa Sv. Petra i Pavla – Kočerin

Fra Ivan Slišković, župa Uznesenja BDM – Široki Brijeg

Fra Šimun Suton, župa Sv. Petra i Pavla – Kočerin.

Sv. Misu i obred oblačenja predvodio je provincijal fra Miljenko Šteko u koncelebraciji s provincijskim vikarom fra Ivanom Ševom, gvardijanom fra Ikom Skokom, meštrom postulanata fra Stankom Mabićem, meštrom novaka fra Slavkom Soldom te još s oko četerdesetak svećenika.

Pred homiliju na prozivku kandidati su odgovorili njihovim »Evo me!«. Nakon homilije uslijedio je obred oblačenja. Provincijal je blagoslovio i predao habite novacima, a u oblačenju su im pomogli gvardijani, meštar postulanta, župnici rodnih župa kao i još neki fratri. Potom su sva braća čestitala novim fratrima, što je izazvalo mnoge suze radosnice ne samo kod rodbine nego i kod ostaloga Božjega puka.    

PREPORUČAMO: Propovijed provincijala fra Miljenka s mise oblačenja

Na kraju misnog slavlja riječi pozdrava, čestitke i zahvale uputio je mostarski gvardijan fra Iko Skoko, naglasivši da su zvanja plod naše molitve i Božjeg dara. Ustvari, ovi mladići su čudo od Božjeg dara. Bog nas je obdario devetoricom mladića na čemu mu od srca zahvaljujemo. Ista zahvala je upućena roditeljima i svima onima koji mole za duhovna zvanja. I provincijal fra Miljenko se pridružio i biranim riječima zahvalio Bogu, roditeljima, odgojiteljima kako u Visokom tako i u Mostaru, kao i svima onima koji su doprinijeli da su ova devetorica mladića obukla franjevački habit.

Na sv. Misi je pjevao zbor mladih »Petrus«. Liturgijskom asistencijom, u kojoj su sudjelovali naši bogoslovi, ravnao je mladomisnik fra Perica Ostojić a Evanđelje navijestio mladomisnik fra Marin Karačić. Poslije sv. Mise fratri, časne sestre, obitelji, rodbina i prijatelji novaka nastavili su druženje u samostanskom klaustru. Nakon toga novaci su sa svojim meštrom fra Slavkom krenuli put Humca u novicijat.

Neka im Bog blagoslovi svaki korak u redovničkom životu!