Obred preminuća našega svetog oca Franje

Nemojte se, sinovi i braćo, žalostiti zato što se čak to dogodilo, jer otac sirota, Bog će nas tješiti svojom svetom utjehom; pa ako već plačete, plačite nad sobom, ne nad njim. Jer usred života u smrti smo, a on je iz smrti prešao u život.

Okružno pismo brata Ilije o smrti svetoga Franje:

    Prije nego započnem govoriti, uzdišem, i s pravom: kao voda se moji razlijevaju krici jer obistinjuje se moje strahovanje, obistinjuje se i vaše, snalazi me, evo, čega se bojah, snalazi i vas, jer je daleko od nas tješitelj, i koji nas je nosio na svojoj ruci kao ovce: otišao je u daleku zemlju.

    Drag Bogu i ljudima primljen je u sjajne stanove. Uistinu, prisutnost brata i oca našega Franje bila je svjetlo ne samo nama, koji smo bili blizu, nego i onima koji su zavjetom i životom bili daleko od nas. Bio je svjetlo došlo od pravoga Svjetla, obasjao je one koji su bili u tami i koji su sjedili u smrtnoj sjeni, da bi upravio njihove noge na put mira. To je i učini kao pravo sunce. Onaj koji s visine izlazi obasjao je njegovo srce i zapalio volju njegovu žarom svoje ljubavi, i on je propovijedao kraljevstvo Božje obrativši srca otaca k sinovima i nerazumne k razumnosti pravednih, i po svem svijetu spremao je Gospodinu novi narod. Ime mu se pročulo do dalekih otoka i čitav se svijet divio čudesnim njegovim djelima. 

    Nemojte se, sinovi i braćo, žalostiti zato što se čak to dogodilo, jer otac sirota, Bog će nas tješiti svojom svetom utjehom; pa ako već plačete, plačite nad sobom, ne nad njim. Jer usred života u smrti smo, a on je iz smrti prešao u život. Radujte se jer prije nego je bio uzet od nas, kao drugi Jakov blagoslovio je sve svoje sinove i svima oprostio grijehe, ako je tko od nas djelom ili mišlju učinio protiv njega.

    I to rekavši, javljam vam veliku radost i novo čudo. Odvijeka se nije čulo za takav znak, osim u Sinu Božjemu, koji je Krist Gospodin. Kratko vrijeme prije smrti brat i otac naš pojavio se raspet, na svome je tijelu nosio pet rana koje su doista biljezi Kristovi. Njegove su naime ruke i noge imale ubode čavala. Probodene s obiju strane rane su bile trajne i pokazivale su crnu boju čavala. A njegova su se rebra pojavila kopljem probodena i često su gubila krv.

    Zato, braćo, blagoslivljajte Boga i hvalite ga pred svima, jer nam se smilovao i sjećajte se oca i brata našega Franje na hvalu i slavu onoga koji ga je uzveličao među ljudima i proslavio ga pred anđelima. Molite za njega kao što je prije od nas tražio i molite njega da nas Bog s njime učini dionicima svoje svete milosti. Amen.