Hodočašće franjevaca grada Zagreba

Stanovnici grada Zagreba znatiželjno su promatrali i komentirali grupe fratara koji su iz svojih samostana hodočastili u crkvu sv. Leopolda Mandića na susret svih franjevaca grada Zagreba.


Došli su, predvođeni svojim poglavarima, opservanti zagrebačke provincije sa Kaptola, trećoredci sa Ksavera, konventualci sa sv. Duha, opservanti hercegovačke provincije iz Dubrave kod kapucina u Dubravu.

Susret je započeo okupljanjem od 16 do 16: 30 sati , a u 16: 30 uvodno predavanje pod naslovom "Bog, Otac milosrđa" održao je fra Ljubo Kurtović, odgojitelj bogoslova Hercegovačke franjevačke provincije.

Govorio je o milosrdnom djelovanju sv. Leopolda koji se potpuno predao službi ispovjednika na korist mnoštva duša koje su dolazile k njemu tijekom mnogih godina da nađu oproštenje i mir od Boga. Fra Ljubo je rekao kako je Otac najbolje pokazao svoju ljubav prema nama poslavši svoga Sina koji je podnio za nas muku i smrt naglasivši kolika bol Očeva mora biti iza toga. Nastavio je s prispodobom o milosrdnom ocu gdje je najbolje ocrtano kakav je naš Otac nebeski a svoje izlaganje potkrijepio je mislima crkvenih otaca, egzegeta i knjigom pape Benedikta "Isus iz Nazareta."

Nakon odmora, pokorničko bogoslužje vodio je fra Darko Tepert, opservant zagrebačke provincije. Pročitano je evanđelje o blaženstvima, a potom je fra Darko počeo razmatranje s molitvom sv. Franje pred raspelom. Nastavio je životno i poticajno s pozivom na obraćenje na temelju evanđelja i spisa sv. Franje, posebno Pozdrava krepostima, Nepotvrđenog pravila i Opomena. Poslije toga braća su pristupila pojedinačno, uz veći broj pridošlih vjernika sakramentu pomirenja.

Nakon pokorničkog slavlja uslijedio je vrhunac susreta – euharistijsko slavlje. Predvodili su ga nazočni franjevački provincijali, a propovijedao je fra Ivica Petanjak, provincijal franjevaca kapucina. Govorio je o zanosu i ljubavi sv. Franje kojom je on živio Evanđelje te tako oduševio mnogu braću koja su krenula za njim. Na današnji datum, 29. studenoga 1223. papa Honorije III., naglasio je fra ivan, odobrio je Pravilo Reda Manje braće koje je odredilo, koliko to već može pravilo, franjevački život. Uz to Franjo je ostavio i Oporuku u kojoj je iznio svoj put i put svoje braće. Fra Ivica je rekao kako svaki svetac Franjevačkog reda živi svetost na svoj način, tako isto i sv. Leopold za kojega je naveo i riječi pape Pavla VI., ali svakome Franjo kaže da gleda Krista. Također i nama, mladim fratrima, fra Ivica je poručio, neka svoj pogled upravimo na Krista te završio kako se sv. Leopold sada raduje ovom franjevačkom "ekumenizmu."

Susret se nakon misnog slavlja produžio, zahvaljujući bratskom gostoprimstvu fratara kapucina, na večeri.