Fra Bazilije proslavio 97. rođendan!

Večeras su se braća tako okupila u bogoslovskoj zbornici uz piće i tortu, a druženje se nastavilo uz gitaru i harmoniku.

U krugu naše samostanske obitelji, u petak 30. siječnja, proslavili smo 97. rođendan našeg fra Bazlija Pandžića. Postala je već tradicija da fra Bazin rođendan okupi svu braću. No, ove godine slavlje je bilo dvostruko. Naime, dan ranije naš najmlađi brat fra Stipe Rotim napunio je 20 godina života. Tako smo zajedno slavili rođendane najstarijeg i namlađeg brata. Iako je razlika u godinama velika, kod obojice su izraziti polet i životna radost. Osobito je lijepo i nadahnjujuće vidjeti našeg Bazilija kako i u ovim godinama života s jednakim žarom i ljubavlju moli i radi. Dobrog zdravlja, pun života i uvijek nasmijan, fra Bazo je dobri duh naše franjevačke zajednice. Nije rijetkost vidjeti fra Bazu za računalom, uz brojne knjige, kako proučava neki novi sadržaj. Nije to ni čudno, s obzirom da je upravo on gotovo 40 godina bio generalni arhivar našega Reda.

Večeras su se braća tako okupila u bogoslovskoj zbornici uz piće i tortu, a druženje se nastavilo uz gitaru i harmoniku. Nakon što smo sinoć bili obradovani promocijom CD-a našeg fra Marina, večeras nas je opet okupila bratska ljubav i zajedništvo. I još jednom se uvjerismo u istinitost svetopisamskih riječi: »Gle kako je dobro i kako je milo kao braća zajedno živjeti!«

Fra Bazilijev kratki životopis: Fra Bazilije (Stjepan) Pandžić rođen je 30. siječnja 1918. u Drinovcima. Gimnaziju je pohađao na Širokom Brijegu, bogosloviju u Mostaru i Rimu. Nakon svećeničkog ređenja 29. lipnja 1941. u Mostaru, 1942. odlazi u Rim. Na sveučilištu Antonianum doktorirao je tezom o Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji, a potom i orijentalistiku na državnom sveučilištu La Sapienza. Završio je studij diplomatike i paleografije. Godine 1947. imenovan je generalnim arhivarom i analistom Reda manje braće. Tu dužnost obavlja skoro 40 godina (do 1985.). Sada živi u samostanu u Zagrebu. Autor je brojnih knjiga i članaka iz područja povijesti i duhovnosti.