Bog utjehe i nade neka bude sa svima vama

Duh Gospodnji na meni je jer me pomaza! On me posla blagovjesnikom biti siromasima, proglasiti sužnjima oslobođenje, vid slijepima, na slobodu pustiti potlačene, proglasiti godinu milosti Gospodnji.


U zagrebačkoj prvostolnici u subotu 1.12. bilo je posebno svečano. Naime, zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić na svečanom euharistijskom slavlju podijelio je red đakonata šesnaestorici kandidata. Na poseban smo način radosni i ponosni na dvojicu naših novozaređenih đakona fra Velimira Bagavca i fra Josipa Mioča.

Kardinal je, citirajući Izaiju (Duh Gospodnji na meni je jer me pomaza! On me posla blagovjesnikom biti siromasima, proglasiti sužnjima oslobođenje, vid slijepima, na slobodu pustiti potlačene, proglasiti godinu milosti Gospodnji.) naglasio kako se i u tom trenutku iznova ispunjavaju ove riječi te dodao kako se događa izlijevanje Duha Svetoga i nježnošću lahora se spušta i ulazi u njihova srca. Đakonima je rekao: Sakrament vam daruje milosnu novost stoga se radujte i zahvaljujte Gospodinu. Pozvani ste donositi utjehu i nadu koja je osnovna i odlučujuća zadaća radosne vijesti. Naglasio je kako se papa Benedikt u novoj enciklici Spe salvi (U nadi spašeni) pita kakvom se utjehom i nadom može dati istinski odgovor za potrebe čovjeku, što kršćanin može ponuditi!?

Obećao je kako će nove đakone ustrajno pratiti svojim molitvama te rekao kako oni moraju biti primjer za nove mlade kako bi se ohrabrili i donijeli odluku da krenu njihovim putem te svoju nadahnutu propovijed završio u duhu nove enciklike: Bog nade i utjehe neka bude sa svima vama.

Posebno snažna gesta je bila kardinalovo polaganje ruku na glave ređenika kao dar izlijeva Duha Svetoga. U ruke im je dao Evanđelje izgovarajući riječi: Primi Kristovo Evanđelje kojemu si postao navjestitelj. Nastoj vjerovati što pročitaš, učiti što uzvjeruješ, živjeti što učiš.

Nakon misnog slavlja druženje je nastavljeno u našoj samostanskoj dvorani u krugu samostanske braće, rodbine i prijatelja.

Našoj braći, fra Velimiru i fra Josipu želimo obilje Božjeg blagoslova u njihovoj službi čiji su vršitelji postali i da hrabro koračaju na putu prema svećeništvu. Neka im kardinalove poticajne riječi budu uvijek na pameti kako bi doista bili istinski donositelji utjehe i nade u svako ljudsko srce.